:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Maj 14, 2018   12:05

0

121

Sofijska deklaracija više o prioritetima,manje o perspektivi


Aneks deklaracije odnosiće se na jačanju veza i saradnje između EU i Zapadnog Balkana.



Svih 28 država članica EU usaglasile su se oko finalnog nacrta teksta deklaracije koji bi trebalo da bude usvojen u Sofiji 17. maja. Ono što je planirano da bude zajednička deklaracija 28 zemlja članica plus 6 država sa Zapadnog Balkna na kraju će biti deklaracija EU članica, uz "konsultacije sa partnerima sa Zapadnog Balkana", navodi se u tekstu u koji je Tanjug imao uvid.



Do ovakve promene jezika, ali i formata, deklaracije došlo je zbog insistiranja na prvom mestu Španije koja je nije želela da svoj potpis stavi na tekst koji će potpisati i Priština.



Madrid ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu i kao takvom mu poriče mogućnošću perpektive EU članstva. Prvi deo deklaracije sadrži 17 tačka u kojima EU potvrđuje "nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana".



EU se obavezuje da će pojačati svoje zalaganje na podršci "regionalnoj transformaciji u oblasti politike, ekonomije i društva". 



Pozdravlja se posvećenost "partnera sa Zapadnog Balkana" radu na demokratiji, vladavini prava, borbi protiv korupcije i kriminala, poštovanju ljudskih i manjinskih prava kao i jaćanju dobrosusedskih odnosa i regionalne stabilnosti. Deklaracija podseća na važnost povezivanja unutar regiona kako u oblasti ekonomskih i međuljudskih odnosa, tako i u oblasti transporta, energetike i digitalizacije.



Poseban paragraf deklaracije odnosi se na stvaranje novih mogućnosti za mlade u regionu. Istovremeno EU poziva partnere sa Zapadnog Balkana da rade zajedno na "zajedničkim bezbednosnim izazovima" kao što su borba protiv terorizma i ekstremizma i upravljanje migracijskim tokovima.



Deklaracija navodi da su i "EU i partneri sa Zapadnog Balkana svesni važnosti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala za regionalnu socijalno ekonomsku transformaciju i stabilnost i bezbednost" regiona.



EU "zahvaljuje partnerima sa Zapadnog Balkna na dopirinosu u oblasti Zajedničke spoljne i bezbednosne politike" i "očekuje dublju saradnju i dalje usaglašavanje" u toj oblasti. Istovremeno, u tekstu deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena na samitu EU Zapadni Balkan u Sofiji pominje se i zajednička borba protiv "dezinformacija i drugih hibridnih aktivnosti."



Aneks deklaracije predstavlja dokument pod nazivom "Sofijska agenda prioriteta" koji u fokus stavlja podršku EU u jačanju vladavine prva u regionu, saradnju Zapadnog Balkana i EU u oblasti bezbednost, podršku EU i u socijalno ekonomskom razvoju regiona, jačanje povezanosti kroz novi paket projekta koji podrazumeva širenje EU energetske Unije na Zapadni Balkan, završetak regionalnog tržišta električne energije, uspostavljanje sedišta Transportne zajednice u Beogradu i podršku novoj železničkoj strategiji koja bi Zapadni Balkan trebalo da približi i uključi EU mreži.



Na kraju se navodi i inicijativa za smanjenje cene rominga na Zapadnom Balkanu i identifikaciju potencijalnih digitalnih investicija, uključujući i intrenet konekcije, u regionu.



 


Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva