:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jun 20, 2018   15:01

0

191

Sobranje ratifikovalo sporazum sa Grčkom


Makedonsko Sobranje usvojilo je zakon o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom, čime su otvorena vrata za raspisivanje referenduma o dogovoru kojim se stavlja tačna na 27 godina dug spor dve države oko imena Makedonije.



"Za" je glasalo 69 poslanika, koliko ih je i bilo u sali parlamenta, pošto sednici nisu prisustvovali poslanici opozicione  VMRO-DPMNE, koji je oštro protive ovom sporazumu.



Pred glasanje, makedonski premijer Zoran Zaev je pozvao poslanike i građane da "odbace zidove ksenofobije i izolacije i daju šansu sporazumu."



Iako je bilo najavljeno da će sednice parlamenta na temu ratifikacije sporazuma o novom imenu Makedonije biti praćene protestima građana i opozicije koji se tome protive, danas to nije slučaj.



"Potpisali smo sporazum koji označava početak kraja za period nesigurnosti i traumatičnog perioda koji je postigao dostojanstveno rešenje za obe strane. Imamo sporazum sa jasnim karakteristikama makedonskog jezika i identiteta. Zaštita identiteta trajaće vekovima i vekovima", rekao je Zaev.



Sporazumom, rekao je Zaev, Makedonija ne samo da dobija novog strateškog partnera u Grčkoj, već i zadržava staru težnju predaka da će građani te zemlje u svetu biti prepoznati kao Makedonci koji govore makedonski jezik.



Zaev je pozvao poslanike i građane na zajedništvo u interesu zajedničke budućnosti.



"Umesto gorčine i ljutnje, zajedno da napišemo nove stranice, koje vode građane ka zajedničkoj prosperitetnoj Makedoniji po uzoru na napredne evropske zemlje. Evropska porodica ne izgleda kao makedonska.



Dobijamo još jednog prijatelja i strateškog partnera, garantujemo stabilnost i sigurnost Makedonije, otvaramo put do EU i NATO-a. Mi postižemo težnju naših predaka da budemo prepoznati kao Makedonci koji govore makedonski. Ovo je istorijski akt kojim Makedonija i građani dobijaju šansu, rekao je Zaev.



Da bi Zakon o ratifikaciji sporazuma, koji je u nedelju potpisan na grčkoj teritoriji Prespanskog jezera, bio usvoje "za" je otrebno da glasa 61 poslanik.



Sporazum predviđa da novo ime te bivše jugoslovenske republike bude Republika Severna Makedonija.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva