:

:

TV Most

clock

April 04, 2017   12:05

0

119

Sobranje, polemika Gruevskog i Zaeva

I današnja sednica je zbog velikog broja proceduralnih pitanja prekinuta, ali se očekuje da će ona biti nastavljena.

VMRO-DPMNE je na početku zasedanja prošle sedmice tražila da se dnevni red dopuni raspravom o "tiranskoj platformi", te da se SDSM izjasni da li je i u kojim tačkama prihvatila tu platformu, koju su potpisale četiri parlamentarne albanske stranke, januara ove godine u Tirani.

Sudeći po do sada viđenom, nema izgleda da konstitutivna sednica skorije bude okončana, što Makedoniju vodi u sve dublju političku krizu, a očekivalo se da će ta kriza biti prevaziđena vanrednim parlamentarnim izborima.

Tri i po meseca od izbora održanih u decembru, Makedonija nema vladu i nema predsednika parlamenta, a gradonačelnicima i predsednicima opština mandat je istekao jer redovne lokalne izbore nije imao ko da raspiše.

U raspravi se moglo čuti da albanske političke partije imaju legitimno pravo da traže svoja prava za svoju manjinsku zajednicu, ali da nacionalni interesi političara moraju biti iznad svega.

Od Zaeva je traženo da podrži Manifest, koji je u ponedeljak promovisala VMRO-DPMNE, što iz SDSM-a odbijaju i optužuju VMRO-DPMNE da svesno krši sve kodekse i ustav namerno blokirajući parlament raspravom o pitanjima koja nisu na dnevnom redu.
Inače, konstitutivna sednica započeta je 30. decembra prošle godine, a nakon verifikacije poslaničkih mandata je prekinuta jer nije postojala parlamentarna većina da bi se na dnevni red stavila tačka o izboru predsednika.

Prevremeni parlamentarni izbori u Makedoniji održani su 11. decembra prošle godine.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva