:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 20, 2018   12:05

0

206

SNV i ZVO zabrinuti pogrešnim tumačenjem zahteva Srba


U zajedničkoj izjavi SNV i ZVO, koju su potpisali predsednici Milorad Pupovac i Srđan Jeremić, navodi se da su u toj kampanji, na osnovu površnog i pogrešnog čitanja pojedinih delova izjave, usvojene na velikoj skupštini SNV, u vezi zahteva za rešavanje statusa SNV i ZVO, pripisane namere koje niko i nikad u njihovo ime nije tražio. 




Traženo je jedino, kao i više puta do sada u poslednjih 20 godina, ono na šta se Hrvatska obavezala kao članica UN, ono što su vlada i Sabor donosili kao odluke, kao zaključke i kao programe, a što se već niz godina ne poštuje i ne primenjuje. 



"Preciznije, traženo je da se sprovedu odluka Vlade Hrvatske iz 1998. i zaključak Hrvatskog sabora iz 2010, a koje se tiču ZVO-a. Isto tako traženo je da se sprovede i Program ove vlade koji u tački 10.3. predviđa način regulisanja statusa Srpskog narodnog veća i drugih manjinskih veća u Hrvatskoj", navodi se u zajedničkoj izjavi.



Podseća se da se u toj tački navodi da će "vlada otvoriti konsultacije s predstavnicima nacionalnih manjina s ciljem unapređivanja Zakona o registru veća i predstavnika nacionalnih manjina u pitanjima njihovih statusa, finansiranja i uslova rada, te donošenja Zakona o izborima manjinskih veća i predstavnika".



U izjavi se konstatuje da umesto da se s tim u vezi upoznaju oni koji pišu ili govore, oni su se odlučili za još jedan progon veštica, a što, na žalost, kad su u pitanju ove srpske institucije, ide već uhodanim jednostavnim mehanizmom. 



"Uprkos njihovim zaslugama za uspostavljanje mira, obnovu poverenja, mirnu reintegraciju istočne Slavonije, uspešan početak i završetak pregovora sa EU i razvoju dobrosusedskih odnosa sa susedima, posebno sa Republikom Srbijom, od njih se ponovo nastoji proizvesti pretnja Republici Hrvatskoj", navodi se u izjavi SNV i ZVO. 



Ukazuje se da, zbog posledica koja ta nastojanja mogu imati po rad SNV-a i ZVO-a, a time i za ostvarivanje prava srpske zajednice, "izražavamo zabrinutost zbog lakoće kojom se i glasovi demokratskih politika i glasovi vlasti pridružuju ovom lovu na veštice". 



"Posebno zabrinjava što se to događa u vremenu obavljenih razgovora, postignutih dogovora o normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije i rešavanju otvorenih pitanja, među kojima su i pitanja položaja manjina. Posebno brine što se to događa upravo onima koji su, kao i u ranijim prilikama i ovaj put doprineli da se hrvatsko-srpski odnosi prestanu pogoršavati, a otvorena pitanja počnu rešavati". 



Zato, kako se navodi, SNV i ZVO smatraju veoma štetnim i opasnim da se oni pretvaraju u pretnju Hrvatskoj u momentu kad predstavnici organizacija u ratu nestalih Hrvata razgovaraju s najvišim predstavnicima vlasti Srbije, kad predstavnici Hrvata u Srbiji treba da se sastanu sa predsednikom Srbije, kada se priprema susret ministara pravosuđa dveju država.



Ovaj susret ministara bi, dodaje se, trebalo konačno da, nakon sedam godina zastoja, obnove usaglašavanje sporazuma o suđenju za ratne zločine.



Sve to se događa i kada ministri saobraćaja pripremaju razgovor o zajedničkom evropskom projektu obnove železničke pruge Zagreb-Beograd i, najzad, kada se najavljuje skori susret predsednika dvaju parlamenata za koji se ne zna kada je poslednji put održan.



"Pri tome nas ne brinu toliko oni iz medija koji zbog svoje površnosti i nedovoljne profesionalnosti nisu u stanju da se upoznaju sa o onim o čemu pišu, već nas brinu naši politički prijatelji a posebno predstavnici vlasti, koji se, umesto da nas pozovu na razgovor i provere šta je to zaista rečeno i šta se mislilo Izjavom 3. Velike Skupštine SNV-a, pridružuju ovom lovu na veštice ne vodeći računa o višestrukoj šteti koju time mogu proizvesti ili su je već proizveli", navodi se u zajedničkoj izjavi Pupovca i Jeremića.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva