:

:

TV Most

clock

Novembar 13, 2017   12:05

0

105

Sneg, pljuskovi i nevreme u zemljama regiona


Područje Gorskog kotara je od sinoć na trećem stepenu pripavnosti, a od ranih jutarnjih sati na snazi su zimski uslovi za sve državne puteve u tom delu Hrvatske.
Kako su i najavili meteorolozi, temperatura je značajno pala, a kiša se tokom noći pretvorila u sneg.Na planinama se očekuje stvaranje snežnog pokrivača, uz snažan vetar. Manji sneg se, prema najavama meteorologa, može očekivati i u središnim delovima zemlje, pa i na severnom Jadranu, podno Velebita i posebno Učke.Zbog snažne bure koja će imati i orkanske udare od 145 kilometara na sat, trenutno nema nijednog slobodnog pravca za kamione i tegljače na potezu od Zagreba do Rijeke.Kod Jelenja je već ostalo zaglavljeno desetak teretnih vozila.

Sneg je zatrpao Kapelu, pada na Sljemenu, gde se takođe stvaraju problemi u saobraćaju.Mokri i klizavi kolovozi otežavaju saobraćaj na putevima i u priobalju.Hrvatski autoklub (HAK) vozačima savetuje da prilagode brzinu i način vožnje uslovima na putevima, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da na put kroz planine ne kreću bez zimske opreme.Na pojedinim putevima se vozi dodatno uspreno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije, pa se vozači mole i za strpljenje i razumevanje.U prekidu su: trajektna linija: Brestova-Porozina; brodska linija: Mali Lošinj-Unije-Susak; katamaranske linije: Rijeka-Rab-Novalja, Mali Lošinj-Rijeka, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Korčula-Hvar-Split.Evropska mreža meteoroloških servisa objavila je za danas crveni meteo-alarm za celu teritoriju Crne Gore.Alarm je na snazi zbog jake kiše koja se očekuje, najmanje 50 mimiletara za 12 sati, udara vetra većih od 50 kiloemtara na sat, kao i jake grmljavine.Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je saopšteno da su moguće obilne padavine."Pretežno oblačno, sa kišom pljuskovima i grmljavinom. Očekuju se umerene do obilne kioličine padavina. Vetar umeren do jak, povremeno na udare i veoma jak, južni i jugoistočni, tokom noći će oslabiti. Jutarnja temperatura vazduha se neće mnogo menjati tokom dana", navodi se u saopštenju.Crveni alarm znači upozorenje na vrlo opasne vremenske pojave.

Prognozirane opasne vremenske pojave javljaju se izuzetno retko, a takvog su intenziteta da mogu uzrokovati veliku materijalnu štetu i biti vrlo opasne po ljude i životinje.Savetuje se povećan oprez te stalno praćenje vremenske prognoze i obavezno poštovanje saveta i uputstava nadležnih državnih službi.
 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva