:

:

TV Most

clock

Mart 22, 2018   12:05

0

191

Snažna podrška EU Londonu na prolećnom Samitu Unije


U senci dubokog zamrzavanja britansko-ruskih odnosa, 28-člani evropski blok odlučuje o uslovima odvajanja Velike Britanije od Evropske unije, uz snažnu podršku Londonu posle napada na Skripalja. London traži od evropskih partnera da direktno optuže Moskvu, kao pretnju celom evropskom bloku - zbog delovanja ruskih špijunskih mreža u Evropi.




Tereza Mej ponavlja otužbe na račun Moskve. "Rusija je izvela bestidan i bezobziran napad na Ujedinjeno Kraljevstvo", kaže Mejova.



Jasno je, rema rečima Mejove, da ruska pretnja ne poznaje granice. Incident u Soslberiju, bio je obrazac ruske agresije prema Evropi i njenim bliskim susedima", ocenjuje britanska premijerka.



Na te zahteve Velike Britanije - oklevaju Grčka, Mađarska i još neke države, pa se očekuje da Brisel samo saopšti da je procena Londona ozbiljna - i da je Rusija verovatno odgovorna za napad na Skripalja.



Visoka predstavnica EU Federika Mogerini poručuje povodom napada na Skripalja, u Salsberiju da Evropska unija čvrsto stoji uz Veliku Britaniju.'



Zajedno sa Velikom Britanijom suočavamo se sa napadom u Salsberiju. Dobro je da je Britanija dostavila uzorke nervnog agensa Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, kaže nemačka kancelarka Angela Merkel.



Ruski ambasador u Londonu kaže da britanske optužbe nisu potkrepljene dokazima, i da bi, s toga misterijom napada na Skripalja, "verovatno trebalo da se bavi inspektor Herkul Poaro".



"Rusija ne uzima britanske reči zdravo za gotovo. London ima loš dosije u kršenju međunarodnog prava i obmanjivanju sveta, što ukazuje na to da se izjave Velike Britanije moraju proveriti. Zahtevamo punu transparentnost istrage i saradnju s Rusijom i Organizacijom za zabranu hemijskog oružja", poručuje Aleksandar Jakovenko.



Velika tema na prolećnom samitu Evropske unije su i transatlantski trgovinski odnosi. Više optimizma u Brisel unosi najava američke administracije da će Unija i još nekoliko zemalja biti privremeno izuzete iz najavljenog povećanja američkih carina na čelik i aluminijum.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva