:

:

TV Most

clock

Maj 21, 2015   12:05

0

114

Snažan parlament temelj borbe protiv korupcije

Na početku dvodnevne konferencije "Transparentnost i odgovornost za delotvoran nadzor: uloga parlamenta" učesnici su ocenili da parlamentarci imaju vodeću ulogu u podizanju svesti o važnosti borbe protiv korucije u svakom društvu kroz donošenje zakona i unapređenje nadzorne funkcije nad trošenjem budžetskog novca.

Olgica Batić, poslanica i predsednica GOPAK-a u Srbiji, nacionalnog ogranka Globalne organizacije za borbu protiv korupcije, rekla je da su jake institucije temelj borbe protiv korupcije koja je jedna od najvećih opasnosti i izazova.

“Parlamentarci treba da pošalju poruku da su ujedinjeni u nameri da se uhvate u koštac sa svim izazovima i jačaju nadzor nad izvršnom vlašću”, navela je Olgica Batić.

Navodeći da je korupcija najveća pošast u svetskim razmerama, Batić kaže da je cilj konferencije, koja je okupila i parlamentarce iz sedam država regiona, da se učini korak dalje i udruže napori u borbi protiv korupcije.

Potpredsednik parlamenta i predsednik skupštinskog Odbora za finansije Veroljub Arsić rekao je da je zadatak parlamenta da kontroliše trošenje budžetskog novca i da svaki parlament treba da promoviše princip otvorenosti u radu i pozivanja na odgovornost.

Navodeći važnost suzbijanja korupcije na svim nivoima vlasti i segmentima društva, Arsić je naveo da obezbeđivanje veće transparentnosti treba da bude briga svakog parlamenta, kao i pozivanje na princip odgovornosti za javno izgovorenu reč.

Arsić kaže da je Poverenik za informacije od javnog značaja ocenio da je Skupština Srbije najotvorenija institucija u državi, navodeći da izvršna vlast mora da bude podrvrgnuta stalnom nadzoru parlamenta i nezavisnih tela.

Stalna koordinatorka UN i stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Irena Vojačkova Solorano navela je da bez snažne političke volje nema efikasne borbe protiv korupcije.

Prema njenim rečima, UNDP pruža pomoć kako bi se radilo na jačanju nadzorne funkcije parlamenta, unapređenju javnih institucija na nacionalnom i lokalnom nivou i otvaranju portala na kojima će moći da se prati javna potrošnja.

Solorano je navela da događaji poput današnje konferencije imaju za cilj jačanje položaja parlamenta i unapređenje njegove nadzorne funkcije.

Navodeći da su transparetnost i odgovornost ključni ciljevi, Solorano je izrazila nadu da će se na konferenciji čuti nove ideje o unapređenju borbe protiv korupcije.

Izabel Perih iz Švajcarske agencije za razvoj i saradnju rekla je da snažan parlament nije samo preduslov za demokratski razvoj nego je od vitalnog značaja za finansijsku kontrolu izvršne vlasti.

Perih je rekla da je Švajcarska, zahvaljući jakim institucijama, a posebno parlamentu, jedna od zemalja sa najmanjim stepenom korupcije, navodeći da je prema podacima organizacije Transparentnost Internešnal na sedmom mestu na listi od 177 zemalja, sa najmanjom korupcijom.

GOPAK u Srbiji formiran je 2013. godine i čine ga i sadašnji i biviši poslanici iz različitih političkih stranaka.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva