:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 29, 2015   13:31

0

137

Smiriti tenzije, raditi na normalizaciji odnosa

Predstavnici Srba su dali podršku pregovaračkom timu Beograda i sporazumima koji su potpisani u Briselu.

"Bio je ovo produktivan sastanak, posle koga mogu da kažem da sam sigurniji da će sve ovo što radimo rezultirati podjednako posvećenim radom na terenu, bez čega sve ono što dogovaramo ne bi imalo efekta", poručio je Đurić u izjavi novinarima nakon gotovo dvočasovnog razgovora sa predstavnicima Srba.

On je rekao i da je veoma važno da se posle sporazuma na Kosovu i Metohiji smire tenzije i da se okrene daljoj normalizaciji odnosa.

"Sada je trenutak da se spusti lopta i da se zaista istinski poradi na normalizaciji odnosa i pomirenju", istakao je Đurić, uz napomenu da su sporazumima napravljena veoma dobra rešenja za Srbe, koja im omogućavaju da nakon formiranja ZSO uzmu sudbinu u svoje ruke u većoj meri nego što je do sada bio slučaj.

Đurić je rekao da je predstavnike Srba sa Kosova i Metohije upoznao sa svim elementima sporazuma, da će prvi koraci na realizaciji postignutih sporazuma krenuti već u ponedeljak, kada će EPS predati kompletnu dokumentaciju za osnivanje kompanije na KiM, a Telekom zahtev za registraciju.

Đurić je rekao i da će most koji deli južnu i severnu Kosovsku Mitrovicu 15. oktobra biti ograđen građevinskom ogradom, a da će istovremeno ispred njega biti postavljene betonske ploče i žardinjere kako bi Srbi bili sigurni da se ništa neće desiti do pretvaranja centralne ulice u pešačku zonu.

Na sastanku je razgovarano o tekućim pitanjima, o slučaju Olivera Ivanovića, a Đurić je rekao da su dogovoreni konkretni koraci, ne želeći da precizira koji.

Đurić je predstavnicima Srba preneo i podršku Republike Srpske po pitanju sporazuma.

Takođe, na sastanku je bilo reči i o uvođenju neke vrste dobrovoljnog poreza za sve naše zvaničnike na KiM, da se dobrovoljno odreknu malog dela primanja za račun fonda Eparhije raško-prizrenske za pomoć Srbima.

Đurić je, na pitanje da prokomentariše jučerašnji incident u Đakovici, rekao da napadi na Srbe povratnike ne prestaju, naročito u Metohiji, te najavio da će premijer Srbije Aleksandar Vučić u septembru posetiti Metohiju i pružiti podršku tamošnjim Srbima.

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović rekao je da je naš pregovarački tim došao sa dobrim rezultatima iz Brisela, da je to ozbiljan rezultat za Srbe na Kosovu, koji posle toga imaju dobar mehanizam u svojim rukama.

On, kako je dodao, i obavezuje predstavnike Srba da više i bolje rade i da jedinstvo koje postoji nadograđuju, kako bi bilo kvalitetnije i funkcionalnije.

"Ovaj sporazum jeste korak ka normalnom životu. Ovo je još jedan korak napred. Očekujemo da se dijalog nastavi, jer ima još dosta tema za razgovor", rekao je Stojanović.

Šef poslaničke grupe liste "Srpska" Slavko Simić istakao je da su rešenja iz dogovorenih sporazuma veoma bitna za srpsku zajednicu i da je naš pregovarački tim pokazao da se konstruktivnim dijalogom može doći do dobrih rešenja, koja su u skladu sa aktuelnom politikom vlade i u interesu srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji.

"Pošto smo čuli ovoliko pohvala, a mi Srbi smo skloni da kritikujemo, ja bih kritikovao naš tim i proglasio ih krivim što je formirana ZSO, što će EPS biti i dalje distributer električne energije, što će vršiti naplatu, što ćemo biti sigurniji, što smo opstali i što ćemo opstati na Kosovu i Metohiji", poručio je gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić.

Sastanku u Beogradu prisustvovali su gradonačelnici 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, srpski poslanici, članovi vlade i privremenih istitucija u Prištini iz redova Srba i predstavnici Liste "Srpska".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva