:

:

TV Most

clock

Februar 22, 2018   12:05

0

210

Smenjen načelnik generalštaba Slovenije


Premijer Miro Cerar je, objavljujući odluku o smeni načelnika generalštaba na konferenciji za novinare posle sednice vlade, rekao je da je Osterman smenjen na predlog ministarke odbrane Andreje Katič.



Na njegovo mesto postavljen je dosadašnji zamenik načelnika generalštaba Alan Geder, prenosi STA.



Cerar je priznao da je odluka doneta zbog toga što se bataljon od 800 vojnika pokazao loše na prošlonedeljnoj vežbi o osposobljavanju u skladu sa standardima NATO na poligonu Poček.




Predstavnici NATO, koji su ocenjivali borbenu gotovost vojnika u pet oblasti, dali su im prelaznu ocenu samo u jednom polju, uprkos tome što su vojnici trenirali 18 meseci u Sloveniji i inostranstvu, preneli su slovenački mediji nedavno.



"Vojnici prema metodi CREVAL NATO saveza nisu znali da manevrišu u prostoru, oprema koju im je osiguralo ministarstvo obrane pokazala se lošom, sa čizama su otpadali đonovi, a više je vojnika zbog promrzlina potražilo pomoć sanitetske službe i lekara", navela je televizija POP-TV.



Taj elitni bataljon koji nije prošao test NATO neće biti upućen u misije Alijanse u Libanu i na Kosovu kao što je bilo planirano, a odluku o tome kako će to nadoknaditi biće doneta posle analize, rečeno je iz slovenačke vojske za agenciju STA.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva