:

:

TV Most

clock

Decembar 13, 2017   12:05

0

220

Smanjena potrošnja antibiotika u Srbiji


U okviru Kampanje za racionalnu upotrebu antibiotika Ministarstva zdravlja, na Festivalu zdravlja održanom danas u Studiju M Radio-televizije Vojvodine, građani su imali priliku da čuju preporuke stručnjaka u vezi sa prevencijom zloupotrebe antibiotika, ali i da provere svoje zdravstveno stanje.




"Početni rezultati su za sada pozitivni. Imamo smanjenje dnevnih doza propisanih antibiotika, imamo oštriju kontrolu izdavanja antibiotika, što je i suština", kaže Siniša Sević iz Radne grupe Ministarstva zdravlja.



Jedan od najvažnijih saveta kada je reč o upotrebi antibiotika jeste da oni isključivo deluju na bakterijske infekcije i da njih treba uzimati samo ako to preporuči lekar.



U akciji prevencije zloupotrebe antibiotika učestvovali su i studenti farmacije iz Novog Sada.



"Podržavamo akciju Ministarstva zdravlja na taj način što građanima podižemo svest o racionalnoj upotrebi antibiotika, iz kog razloga je to bitno – da ne dođe do rezistencije", kaže Nataša Bućan, studentkinja farmacije iz Novog Sada.



Otpornost bakterija na antibiotike posledica je nekontrolisanog uzimanja te grupe lekova. Ona se takođe javlja kada se smanje doza, učestalost uzimanja leka i propisana dužina lečenja, upozoravaju lekari.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva