:

:

TV Most

clock

Avgust 11, 2017   12:05

0

207

Slučaj Ismaila Morine ponovo pred sudom u Dubrovniku

Odlukom hrvatskog Vrhovnog suda da odlučivanje o izručenju Ismaila Morine vrati prvostepenom sudu, izručenje navijača reprezentacije Albanije odloženo je na neodređeno vreme.

"Veće Vrhovnog suda Republike Hrvatske na sednici održanoj 10. avgusta donelo je rešenje kojim je povodom žalbe izručenika Ismaila Morine, po službenoj dužnosti ukinulo pobijano rešenje i predmet je upućen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje", navodi se u odluci Vrhovnog suda Hrvatske.

Odluka hrvatskog Vrhovnog suda usledila je dva dana pošto je Albanija zatražila od Zagreba da ne izručuje Morinu Srbiji, tvrdeći da su optužbe protiv njega "političke", kao i da bi mu život, u slučaju ekstradicije, bio ugrožen.

Morina je osumnjičen da je na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija u oktobru 2014. u Beogradu upravljao dronom sa zastavom na kojoj je bila mapa "Etničke Albanije", što je pokrenulo talas nasilja, nakon čega je utakmica prekinuta.

"Smatramo da postoji osnova da se Ismail Morina ne izruči Srbiji", napisao je Bardi, naglašavajući da u optužnici protiv Morine "postoji dovoljno elemenata kako bi se taj dokument ocenio kao politički".

"Uvereni smo da bi život Ismaila Morine bio ugrožen ukoliko bi bio izručen Srbiji", navodi se u pismu albanskog ministra pravde.

Albanska policija je sedmog oktobra 2015. godine, dan pred drugu utakmicu Albanije i Srbije, uhapsila Morinu u centru Tirane zbog posedovanja oružja.

Međutim, albanski vrhovni sud ga je pustio iz zatvora posle više od tri meseca i odredio mu kućni pritvor.

Prištinski mediji su pisali da je Morina sa grupom navijača, odmah posle puštanja iz pritvora, boravio na Kosovu, u Vučitrnu.

Nakon hapšenja u Hrvatskoj i prošlonedeljne odluke o izručenju, Fudbalski savez Albanije u saopštenju poziva vladu te zemlje da "interveniše u okviru pravnog konteksta kako bi zaustavila izručenje Ismaila Morine Srbiji".
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva