:

:

TV Most

clock

April 11, 2017   12:05

0

197

Slučaj "Agrokor": Zaštititi zaposlene u Srbiji

Telefonska veza Beograd - Ljubljana. Tema dvojice premijera - posrnuli regionalni džin "Agrokor", vlasnik "Merkatora Srbija", preko "Merkatora Slovenija". Dogovor Cerara i Vučića je da zajedno rade kako bi zaštitili prava zaposlenih i buduće poslovanje.

U Zagrebu, prvog radnog dana novog upravnika "Agrokora", vesti o još jednom smanjenju kreditnog rejtinga koncerna. Dan ranije, od banaka deblokada i 150 milona evra za likvidnost. Do kraja radne nedelje dobre vesti za radnike obećava novi upravnik Ante Ramljak.

"Ovih nekoliko dana koje imamo do praznika moj fokus i jedini prioritet je da se osiguraju plate radnicima koncerna 'Agrokor' i isplati deo potraživanja dobavljača prema ovoj kompaniji", kaže Ante Ramljak, prinudni upravnik "Agrokora".

Te vesti u Srbiji čeka gotovo 12 hiljada zaposlenih i skoro 700 dobavljača koji potražuju 60 miliona evra. Kažu, taj iznos je prihvatljiv.

Rizika ima, ali nije koban po srpsko tržište, poručuje prvi čovek Privredne komore Srbije Marko Čadež.

"Situacija je drugačija nego što je bila pre neki dan, stabilno je, na jedan odgovorniji način se pristupilo mi smo u stalnom kontaktu", kaže Čadež.

Ekonomisti kažu, problem tih razmera ne rešava se preko noći. Stanovišta su različita u Beogradu i Zagrebu.

"Ovo je ne samo finansijski i ekonomski, nego i politički problem i mislim da predsednici vlada, iza zatvorenih vrata, pre svega Srbije, Hrvatske i BiH treba da usaglase model kako očuvati proizvodnju, radna mesta i poslovanje ovih firmi koje su bile u sastavu Agrokora ", naglašava Ljubo Jurčić, predsednik Saveza ekonomista Hrvatske.

"U tržišnoj privredi moramo prihvatiti do kraja sve konsekvence, a to znači ako delite dobitak, a dobro poslujete, onda preduzeće mora snositi i gubitak ako loše posluje", kaže Ljubodrag Savić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Poseban izazov u Srbiji je pred trima kompanijama - "Dijamantom", "Frikomom", "Mivelom" - koje su u vlasništvu "Agrokora Zagreb".
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva