:

:

TV Most

clock

Septembar 24, 2017   12:05

0

189

Slovenija:Pritisak EU na Hrvatsku zbog Plenkovićevog govora


Slovenački ministar je rekao da je nakon Plenkovićevog govora "svakom Slovencu jasno da je dijalog s Hrvatskom nemoguć", prenela je agencija Hina.



"Arbitražni sporazum je bio potpisan pod okriljem Evropske unije. Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans je ponudio svoju pomoć ako ne bi došlo do dogovora s Hrvatskom o implementaciji arbitražne presude. Mislim da će naš sledeći korak biti da ga obavestimo o tome šta se u Njujorku dogodilo", naveo je Erjavec u razgovoru za RTV Slovenija.



Dodao je da EK ima niz instrumenata kako bi države koje ne poštuju vladavinu prava uverila da se ponašaju drukčije.



"Znamo što EU čini u pogledu Poljske zbog pravosudne reforme koju sprovodi njihova vlada. EU može zamrznuti evropska sredstva takvim državama. Ipak, mislim da će u slučaju Hrvatske biti dovoljan i poneki oštar poziv u Zagreb", rekao je Erjavec.



Po njegovim rečima, da bi se arbitražna presuda sprovela potrebna je saradnja Hrvatske, ali Slovenija "neke stvari može implementirati sama" prihvatanjem nekih zakona u parlamentu koje je premijer Miro Cerar najavio za ovaj mesec.



Zbog govora hrvatskog premijera u UN Cerar je u četvrtak otkazao dogovoreni susret s Plenkovićem u Zagrebu 27. septembra o rešavanju hrvatsko-slovenskog graničnog spora.



Ljubljana smatra da je arbitražna odluka konačno rešenje koje treba primeniti, a Zagreb traži novo bilateralno rešenje spora koji dve države opterećuje od raspada bivše Jugoslavije '90-tih godina.



 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva