:

:

TV Most

clock

Maj 21, 2015   12:05

0

124

Slovenija za otvaranje poglavlja što pre

Ministarska bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je danas, posle razgovora sa slovenačkim zvaničnicima u Ljubljani, da Slovenija ostaje promoter proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana jer je evropska perspektiva okvir za stabilnost i razvoj regiona.

"Srbija je prepoznata kao država koja puno radi na polju evropskih integracija, koja ne samo što je započela reformski proces, već i svojim izjavama i odgovornim ponašanjem daje podstrek stabilnosti Zapadnog Balkana", rekla je Joksimović Tanjugu.

Slovenija, takođe, podržava što skorije otvaranje prvih poglavlja u pregovorima između Srbije i EU, dodala je Joksimović.

Ona je u Ljubljani razgovarala sa šefom slovenačke diplomatije Karlom Erjavecom, državnom skeretarkom Ministarstva spoljnih poslova zaduženom za bilateralnu saradnju i evropske poslove Dragoljubom Benčinom, kao i sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem.

Kako je istakla, Slovenija je pokazala da je odan podržavalac i promoter Zapadnog Balkana na putu u EU, što je od izuzetnog značaja, naročito u kontekstu pomalo poremećenih odnosa stabilnosti u samom regionu.

Slovenija to prepoznaje i smatra da je okvir evropske perspektive najznačajniji za stabilnost i prosperitet zemalja Zapadnog Balkana, naglasila je Joksimović.

Tokom današnjih razgovora razmotrena je zajednička platforma za nastavak saradnje između dve zemlje, kako u oblasti evrointegracija, tako i onoga što Slovenija na "vrlo prijateljski i partnerski način podržava kroz razmenu iskustava, kroz tehničku i ekspertsku pomoć", rekla je ministarka.

Navodeći da je Slovenija "prijateljski glas" koji se čuje u EU, Joksimović je dodala da su danas dogovoreni naredni koraci u bilateralnoj, ali i evropskoj agendi saradnje i prijateljstva, kao i na planu jačanje privrednih veza.

"Na dnevnom redu bilo je i to kako možemo da unapredimo našu saradnju u oblasti infrastrukture, korišcenja fondova EU. Njihova iskustva u tom pogledu su dragocena. Postoje brojne strategije, kao na primer Dunavska, gde i Slovenija i Srbija mogu da zajedno da rade na konkretnim projektima i na povlačenju sredstava iz fondova EU", dodala je ona.

Joksimović je o tome razgovarala i sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem, imajući u vidu da Ljubljana i Beograd mogu da se dogovaraju o zajedničkim projektima i da učestvuju u makroevropskim strategijama, kao što su Jadransko-jonska inicijativa i Dunavska strategija.

"U budućnosti ćemo konkretizovati saradnju kroz različite radne grupe, forume, stalnu političku razmenu. Očekujem da se ta saradnja još više razvija i da neke konkretne koristi od toga imaju i Slovenija i Srbija", zaključila je Joksimović.

Slovenija pruža podršku Srbiji u evropskim integracijama i zalaže za što brže otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, izjavila je danas državna sekretarka u Vladi Slovenije Dragoljuba Benčina u razgovoru sa ministarkom bez portfelja zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Benčina je potvrdila spremnost Slovenije da Srbiji pomogne svojim znanjem i iskustvom u pregovaračkom procesu, kaže se u saopštenju slovenačkog ministarstva spoljnih poslova.

Ministarka Joksimović je zahvalila Sloveniji na kontinuiranoj podršci Srbiji na putu ka EU i ocenila dosadašnju pomoć kao izuzetno korisnu i dragocenu.

Srbija, kako je istakla, vidi Sloveniju kao glavnog promotera nastavka procesa proširenja EU na države Zapadnog Balkana.

Na sastanku je, kako se navodi, bilo reči o konkretnim oblicima saradnje srpske i slovenačke vlade u procesu evropskih integracija Srbije, kao i o regionalnoj saradnji.

Sagovornice su ocenile da Srbija i Slovenija imaju dobre odnose, veoma razgranatu saradnju i obostrani interes za dalje jačanje saradnje.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva