:

:

TV Most

clock

April 25, 2017   12:05

0

116

Slovenija usvojila leks Merkator

Zakon se donosi u vanrednoj situaciji kako bi se sprečilo finansijsko iscrpljivanje slovenačkog trgovačkog lanca koji ima gotovo 25.000 zaposlenih u Sloveniji i Srbiji, a nije u stanju da podmiruje svoje finansijske obaveze, prenela je agencija Hina.

Usvojenim zakonom "Agrokorova" ćerka-firma definiše se kao slovenačko "sistemsko preduzeće", važno za zaposlenost i za socijalnu i finansijsku stabilnost.

Leks Merkator stvara zakonsku podlogu za imenovanje predstavnika države kao dodatnog vanrednog člana "Merkatorove" uprave koji bi kontrolisao finansijske transfere između matičnog koncerna i "Merkatora".

Ministar privrede Zdravko Počivalšek u govoru pre glasanja odbacio je sugestiju opozicije da se prihvati amandman po kojem bi se imenovanje slovenačkog poverenika u upravi vezalo zasaglasnost vlasnika "Agrokora".

Počivalšek je objasnio da je zakon bio nužan kako bi se sprečilo eventualno neopravdano odlivanje "Merkatorovog" novca u "Agrokor" koji je insolventan i pokušaj da sesanacija "Agrokora" izvede na račun slovenačke firme.

Za razliku od hrvatskog leks Agrokora kojim je hrvatska država preuzela upravljanje "Agrokorom", slovenački zakon ne poseže u vlasničko pravo nego želi da zaštiti zaposlene u "Merkatoru", njegove dobavljače i da spreči odliv novca u "Agrokor" koji je u problemima, rekao je ministar.

Zakonski postupak pre glasanja u parlamentu komentarisao je i premijer Miro Cerar na sastanku svoje koalicije. "Leks Mercator stručno je i politički utemeljen i to je primeren način da se zaštite slovenački javni interesi", rekao je Cerar.

Slovenija je morala zbog situacije u "Agrokoru" da učini prvi korak, objasnio je premijer. Dve opozicione stranke glasale su protiv, ocenivši da će leks Merkator biti neefikasan i da je zakonski predlog "nepripremljen".

Te stranke smatraju da se donošenjem zakona država meša u privatno vlasništvo što može dovesti do nepoverenja stranih investitora i podizanja tužbi protiv Slovenije. Ministar privrede, međutim, rekao je da nije reč o protivustavnom zakonu i odbacio tvrdnje da on derogira privatno vlasništvo.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva