:

:

TV Most

clock

Oktobar 06, 2017   12:05

0

211

Slovenci crtaju nove granice, ali dalje planove drže u tajnosti


Na sednici slovenske vlade predstavljen je grafički prikaz granice između Hrvatske i Slovenije, sa postavkom granica po uzoru na arbitražnu odluku. Karte je izradila Geodetska uprava, a javnosti će biti dostupne sledeće nedelje nakon sednice odbora za spoljnu politiku slovenskog parlamenta, piše hrvatski "Jutarnji list".




Predlozi tih zakona naći će se u parlamentu početkom novembra, a već sada su napisani i spremni za usvajanje. Sledećih dana očekuje se i sastanak šefova zastupničkih klubova koji će biti detaljno obavešteni o svim planovima koje Slovenija ima nakon 29. decembra, kada ističe šestomesečni rok za primenu odluke arbitražnog suda.



Među zakonima koji će se naći u parlamentu je i onaj koji bi trebalo da reši probleme slovenskih građana čije su kuće na područjima koja bi po odluci arbitraže trebalo da pripadnu Hrvatskoj, kao i zakon o morskom ribolovu. Slovenska policija tvrdi da je do sada, nakon objavljivanja odluke komisije, bilo 300 kršenja od strane hrvatskih ribara i policije.



Podrška evropskih lidera



Slovenci tvrde da su u Talinu dobili podršku lidera Nemačke i Francuske, Angele Merkel i Emanuela Makrona, s tim da je nemačka kancelarka tražila da se kazni slovenački šef diplomatije Karl Erjavec zbog tvrde retorike prema Hrvatskoj, piše hrvatski list.



To je navodno bio glavni razlog zbog kojeg je premijer Miro Crevar javno upozorio Erjaveca da prestane da daje izjave koje "koriste Hrvatskoj", dok ministar spoljnih poslova tvrdi da svi u vladajućoj koaliciji imaju iste stavove oko arbitraže.



-Polemika je zaključena, ja sam se zalagao za to da, što se mora tiče, odmah počnemo sa implementacijom arbitražne odluke jer su tamo koordinate jasne i granica je jasna. Ipak, odlučeno je drugačije, pa ćemo poštovati taj šestomesečni rok za celu granicu - rekao je Erjavec.


Na nedavnom sastanku koji je trajao gotovo tri i po sata odlučeno je da se neće otkrivati detalji o tome šta Slovenija priprema, a izbegavaće se i podizanje tenzija prema Hrvatskoj.


Kad je reč o Svetoj Geri, Slovenci tvrde da nije moguće povlačenje slovenske vojske ako u celom procesu "primopredaje" ne učestvuje i hrvatska strana. To bi značilo i da Hrvatska prihvata odluku arbitražnog suda, a da u protivnom Slovenci nemaju nameru da u tom delu kopnene granice sprovedu odluku.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva