:

:

TV Most

clock

Februar 14, 2018   12:05

0

208

Slovačka deportovala 24 radnika iz Srbije, radili na crno


Njima je zbog rada na crno naređeno da napuste Slovačku.



"Zbog kršenja propisa o boravku i rada na crno 24 državljanina Srbije su proterani, administrativno, bez zabrane ponovnog ulaska u zemlju, a dat im je rok od 30 dana da napuste Slovačku", rekao je portparol slovačke policije Denis Balogov.



U kontroli u gradu Senica, gde se takođe nalaze preduzeća koja zapošljavaju strane radnike sa Balkana, provereno je 48 srpskih radnika i 21 državljanin Bosne i Hercegovine, ali je tamo zbog manjih nepravilnosti izrečeno samo 10 prekršajnih kazni.



U Slovačkoj je krajem prošle godine radilo 49.478 stranih radnika, najviše Srba, njih 12.259, saopštio je u januaru slovački ministar rada i socijalnih pitanja Jan Rihter.



Slovački parlament usvojio je ovog meseca izmene propisa kojima će se olakšati zapošljavanje srpskih i radnika iz trećih zemalja u četiri regiona Slovačke, gde je nezaposlenost ispod pet odsto i gde fabrike na domaćem tržištu ne mogu da nađu dovoljno ljudi.



Reč je o regionu Bratislave, Trnave, Žiline i Njitre, gde je koncentrisana i automobilska industrija.



Od leta Slovačka će napraviti spisak profesija u kojima slovačkoj privredi nedostaju radnici i olakšaće zapošljavanje ljudi iz Srbije, Ukrajine i Vijetnama.



U fabrici udeo "gastarbajtera" neće smeti da pređe 30 odsto zaposlenih, a fabrike su dužne da ih zaposle po istim uslovima i uz istu platu kao i slovačke radnike.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva