:

:

TV Most

clock

April 02, 2015   14:36

0

143

Slovačka, bratska zemlja koja nije priznala Kosovo

Vučić se prvo sastao sa Kiskom sa kojim je razgovarao o odnosima dve zemlje, ekonomskoj saradnji i podršci Slovačke evropskom putu Srbije.

Kiska je naglasio da Slovačka mora da uradi više kako bi pomogla bržem otvaranju poglavlja.

Vučić je obavestio Kisku o reformama koje sprovodi vlada i zahvalio na podršci koju Slovačka pruža Srbiji na evropskom putu, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

On je istakao da je ekonomska saradnja dve zemlje dobra, ali da postoji prostor za povećanje trgovinske razmene.

Premijer je sinoć izjavio da je Slovačka prijateljska i bratska zemlja koja nije priznala nezavisnost Kosova i da se kao i Srbija protivi formiranju oružanih snaga Kosova.

Prema njegovim rečima, to je jedna od zemalja EU koja je pokazala najpravilniji i najbolji mogući rast u vremenu kada su je mnogi potcenjivali i mislili da ne može da ide napred.

Premijer Srbije veruje da će slovački privrednici naći svoj dodatni interes i želju da ulažu u Srbiji gde su dobrodošli, zahvalivši Slovačkoj na podršci Srbiji u njenoj politici prema Kosovu i Metohiji i na njenom evropskom putu.

U izjavi za RTS, Vučić je poručio slovačkim zvaničnicima i privrednicima da niko ne može na Zapadnom Balkanu da im ponudi takve povoljne uslove kao što mi možemo.

"Verujem i u prijateljstvo, ali verujem i u čist interes koji će slovački privrednici da imaju. Verujem da će oni naći svoj dodatni interes i želju da ulažu u Srbiji. Svakako su dobrodošli u našu zemlju", rekao je premijer.

Vučić kaže da Srbija može da ponudi niz pogodnosti za investicije, poput subvencija i zapošljavanja naše dobre i obrazovane radne snage.

"Možemo mnogo toga dobrog da ponudimo, čini mi se što druge zemlje poštujući sve njih, verujući u njihovu snagu, ipak u ovom trenutku ne mogu da ponude", kaže Vučić ističući da bi Srbija, ako nastavi ovim tempom, u roku od dve godine sasvim izvesno mogla da postane prva ekonomija Zapadnog Balkana.

Vučić je precizirao da je trgovinska razmena sa Slovačkom na nivou od 397,2 miliona evra u 2014. godini sa deficitom na našoj strani i da veruje da možemo da povećamo taj obim.

Na Poslovnom forumu, koji organizuje Privredna komora Srbije, će učestvovati predstavnici 20-ak domaćih kompanija, sa predsednikom PKS Markom ÄŒadežom na čelu, koji će razgovarati sa predstavnicima slovačke poslovne zajednice.

Slovačka je dobar primer za Srbiju


Slovačka, koja u ovoj godini ima rast od četiri odsto i fiskalni deficit ispod tri posto, predstavlja dobar primer za Srbiju, naglasio je Vučić nakon sastanka sa slovenačkim kolegom i istakao da će Srbija prepisati neke od mera koje je slovačka vlada uspešno sprovela u cilju pobolšanja ekonomske situacije.

"Naš cilj je potpuna stabilizacija Zapadnog Balkana", naglasio je Vučić.

Fico je istakao da je ulazak u EU Slovačkoj doneo mnogo koristi, da je članstvo u evropskoj porodici pozitivno i da je građanima potrebno objasniti sve prednosti.

"Zadovoljan sam što je skrining za Srbiju završen i potrebno je što pre započeti pregovore o otvaranju poglavlja. Usvojili ste niz odluka čime ste potvrdili da želite da budete faktor stabilnosti u regionu. Srbiji nudimo sva iskustva iz pretpristupnih pregovora", poručio je Fico.

Obraćajući se novinarima, Fico je rekao da je tema razgovora bila i uloga slovačkih kompanija u Srbiji.

"Slovačka postaje aktivna u Srbiji kada je u pitanju učešće naših firmi u Srbiji, a to očekujemo i od srpskih firmi", rekao je slovački premijer i naglasio da Srbija ima izuzetnu ulogu i u predsedavanju OEBS-u, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Vučić i Fico razgovarali su i o slovačkom iskustvu u podršci preduzetničkom sektoru, kao i o načinima naplate poreza i PDV-a, koje je Slovačka uspešno sprovela.

Premijeru Srbije je pre početka sastanka priređen svečani doček uz smotru garde i intoniranje himni dve države.

Premijer Srbije će u Bratislavi razgovarati i sa zamenikom predsednika Vlade i ministrom spoljnih i evropskih poslova Miroslavom Lajčakom i prisustvovati otvaranju Poslovnog foruma "Slovačka - Srbija".


ÄŒadež:Potencijali za saradnju u mnogim projektima


Slovačke i srpske kompanije imaju različite mogućnosti za unapređenje saradnje posebno u oblasti javno-privatnih partnerstava, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko ÄŒadež na marginama Poslovnog foruma u Bratislavi.

Na Poslovnom forumu, koji PKS učestvuju predstavnici 20-ak domaćih kompanija, na čelu sa predsednikom ÄŒadežom koji će razgovarati sa predstavnicima slovačke poslovne zajednice.

"Glavni cilj organizacije poslovnog foruma nije samo da informiše slovačke preduzetnike investicionim potencijalima, već i potencijalima za učestvovanje u nekim projektima, poput javno-privatnih partnerstava", rekao je ÄŒadež za Tanjug.

"Za PKS je kaže, veoma važno da dovede privrednike iz Srbije i poveze ih sa privrednicima i kompanijama iz neke druge
zemlje, poput Slovačke, kako bi stvorili osnovu za nove projekte, poslovne poduhvate, eventualno nastupe na trećim tržistima, kao i za neke druge projekte koji će i našim kompanijama doneti nova tržšta, nova znanja, nove tehnologije i na taj način ih učini konkurentnim", precizirao je on.

ÄŒadež je na današnjem psolovnom forumu predočio slovačkim kolegama šta je do sada u Srbiji urađeno po pitanju unapređenja poslovnog ambijenta i šta je danas u Srbiji drugačije u odnosu na prethodne godine kada je u pitanju klima za poslovanje, usvojenim zakonima i slično.

"Predočili smo šta je to novo u poslovnom okruženju, a zaista ima stvari koje su drugačije nego prethodnih godina, govorili smo o primerima investicionih projekata grada Beograda, među kojima su projekti upravljanja otpadom, javnog osvetljenja, do velikih projekta koji se odnose na izgradnju obilaznica ...", rekao je ÄŒadež.

Kako je kazao, ideja je bila da se ukaže slovačkim firmama da mogu da učestvuju i u tim procesima.

Takođe, kazao je, na forumu je bilo reči i o procesu privatizacije u Srbiji kako bi pokušali da se motivišu slovačke firme i preduzeća da dođu i obiđu firme u Srbiji koje su u procesu privatizacije.

"Pokušali smo da motivišemo slovačka preduzeća da dođu da pogledaju firme koje su u procesu privatizacije i da eventualno u tom procesu i učestvuju", istakao je ÄŒadež.

Inače, slovačkim kolegama obratili su se i direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i Agencije za privatizaciju.

Slovački privrednici mogli da dobiju široku sliku šta to mogu da očekuju kada je u pitanju privredna saradnja, rekao je ÄŒadež.

Kako je kazao, na ovakvim forumima ipak najbitniji su B2B razgovori, a tokom dana će u njima učestvati srpski i slovački privrednici.

"Oni sve do večeras imaju priliku da se sastanu, razgovaraju i da krenu u razmatranje konkretnih stvari", rekao je predsedik PKS.

ÄŒadež je kazao da ovakve forume ne smatra nečim što je završeno danas.

"Ovo je samo početak nečega što želimo i dalje da pratimo, da ostvarimo komunikaciju, gde možemo da ispronalazimo potencijale i gde možemo da dođemo do zajedničkih poslova", rekao je prvi čovek PKS.

Nakon poslovnog foruma, kako je kazao, mogu se organizovati i posete slovačkih privrednika Srbiji ukoliko bude postojala zaintersovanost za saradnju sa srpskim partnerima.

Nakon B2B sastanaka, na Poslovnom forumu predviđeno je obraćanje premijera Srbije Aleksandra Vučića i ministra finansija Dušana Vujovića.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva