:

:

TV Most

clock

Mart 16, 2018   12:05

0

188

Slovaci ponovo na ulicama traže vanredne parlamentarne izbore


"Ostavka vlade ne znači postavljanje marionete kao premijera. Gospodin Fico, gopodin Danko i gospodin Bugar nastoje da po svaku cenu ostanu na vlasti što je dokaz da žele da zataškaju korupcionaške afere", rekla je na prepunom Trgu Slovačkog narodnog ustanka u Bratislavi jedna od organizatorki protesta, učenica Karolina Farska povodom ubistva investigativnog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice.



Na trećem protestu "Ustanimo za pristojnu Slovačku" pojavili su se i transparenti protiv najmanjeg partnera u vladi Fica, stranke slovačkih Madjara Most Hid i njenog lidera Bela Bugara koga demonstranti optužuju da njegovi ministri nisu srušili vladu, već da je Bugar poklekao i omogućio da bivši premijer Fico predje u senku i nastavi da vuče sve konce, kao što to u poljskoj čini lider vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski.



Bugar i Most-Hid od juče se suočavaju s oštrm kritikama na društvenim mrežama, a Bugar je zatražio i dobio policijsko obezbedjenje jer mu stižu preteći mejlovi da će ubiti njega ili njegovu ćerku.



"Dosta je bilo Fica", "Kriminalci, ubili ste demokratiju", "Ne Ficolandiji, ne korupciji", "Vanredni izbori" , "Fico u ćorku", skandirali su demonstranti u Bratislavi a govornici s podijuma su jedan za drugim upozoravali da ostavka Fica i njegove vlade nije dovoljna pošto će vladajuća koalicija nastaviti, samo sa novim premijerom Peterom Pelegrinijem a verovatno i nekim istim ministrima.



Pred sedište slovačke vlade jedan Slovak dovezao je kamion pun stajskog djubriva a kamion ukrasio transparentom "Ako vlada padne glavonje ostaju?".



Dosadašnji vicepremijer za investicije i digitalizaciju, mlada nada Ficove stranke SMER, 42-godišnji Peter Pelegrini kome je u četvrtak posle Fico ostavke predsednik Andrej Kiska poverio da sastavi novu vladu, uz podršku 79 poslanika od ukupno 150 koliko ima parlament, obećao je danas da će nova vlada biti proevropska, da će nastaviti dobre ekonomske i socijalne projekte i izrazio nadu da će se kriza i uzavrele emocije smiriti.



Predsednik Kiska upozorio je, medjutim, kada je primao ostavku Fica i imenovao Pelegrinija da može da se desi da ni te smene neće smiriti strasti na ulicama.



Najnovija anketa raspoloženja birača agencije Fokus pokazuju da bi vanredni  parlamentarni izbori doneli samo pat, pošto ni sadašnja vladajuća koalicija ni opozicija ne bi bile u stanju da sastave vladu a iz krize bi najveću korist uspeli da izvuku nacionalisti i ekstremisti iz Narodne stranke Naša Slovačka kojoj je pre krize podrška počela da slabi jer su se protiv te stranke, označivši je za neofašističku, ujedinila vlada i opozicija.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva