:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Maj 04, 2015   12:05

0

123

Slobodni mediji osnova demokratskog društva

"To se mora promovisati i ne može se uzimati zdravo za gotovo. Zahvaljujući hrabrosti mnogih novinara, još uvek znamo značenje često zanemarivane reči – istina", navela je Mogerinijeva u izjavi koju je preneo EU info centar.

"EU odaje priznanje onim novinarima i medijskim poslenicima koji su izgubili živote ili su u pritvoru, kao i onima koji na bilo koji način trpe nepravedne posledice zbog ostvarivanja svog prava na slobodu izražavanja.

"Potvrđujemo našu posvećenost promovisanju i zaštiti prava na slobodu izražavanja širom sveta, kao i bezbednosti novinara i drugih medijskih radnika", istakla je Mogerinijeva.

Ona je navela da su savremene informaciono-komunikacione tehnologije deo svakodnevnog života i pružaju nove mogućnosti za ostvarivanje ljudskih prava, kao i za društveni i ekonomski razvoj.

Nediskirminišući pristup informacijama i sloboda izražavanja za sve pojedince moraju biti osigurani, kako onlajn, tako i oflajn, a internet mora ostati jedinstven, dodala je ona.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio da su novinari svakdonevno izloženi napadima, dok obavljaju svoj posao širom planete, Samo tokom prošle godine 61 novinar je ubijen.

Mnogo više njih se nalazi u zatvorima, bez optužbe ili bilo kakvog znaka sudskog procesa. Oni su žrtve vlada i drugih koji zabranjuju slobodno postavljanje pitanja i koriste moć države u zastrašivanju novinara, kazao je Ban.

On je pozvao da se danas oda počast onima koji su izgubili svoje živote i da se inteziviraju napori da se podrži osnovno ljudsko pravo na slobodu izražavanja i slobodu štampe.

"Povodom Svetskog dana slobode medija, apelujem na vlade i sve građane da odbrane principe koje su proklamovale zemlje članice UN, među kojima su neophodnost slobodne razmene informacija i ideja", naveo je on.

Ban je kazao da se digitalna tehnologija koristi za širenje govora mržnje i podsticanje nasilja, ali da je to istovremeno sila dobra, koja zbližava ljude u globalnim razgovorima kako da izgrade bolji svet.

Digitalne tehnologije posebno mogu imati pozitivan uticaj na dogovor lidera oko formulisanja ambicioznih planova za unapređenje održivog razvoja, ali se internet novinari i blogeri takođe suočavaju sa odmazdama i napadima na njihovu slobodu u izveštavanju, kazao je Ban.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva