:

:

TV Most

clock

Januar 04, 2016   12:05

0

198

Sledi finansijski oporavak energetskih preduzeća

U 2015. godini EPS-om su protutnjale organizacione promene. Od 14 privrednih društava napravljene su tri celine - trgovina, proizvodnja struje i uglja i ODS - koji je objedinio sve distribucije.

EPS do jula treba da preraste u Akcionarsko društvo. U skladu sa evropskim propisima i u Srbijagasu distribucija je razdvojena od transporta gasa.

"Verujem da će 2016. pre svega doneti niz tih koraka koji treba da obezbede finansijsku konsolidaciju na oba ta javna preduzeća", kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Srbija je liberalizovala i tržište struje i gasa. Oba preduzeća za sada odolevaju velikoj konkureciji i sa daljim promenama se ne sme čekati. Očekuju se i veće uštede.

"Da te firme budu efikasnije, da uspešnije posluju da ostvare profit da iskoriste one benefite koje imaju kao domaće kompanije i nosioci privrednog razvitka zemlje i nosioci energetske nezavisnosti i u sektoru gasa i u sektoru struje", ističe Jelica Putniković iz "Balkan magazina".

Stare dugove Srbijagasa preuzela je država. A uspeh je što preduzeće od prošle godine Gaspromu redovno plaćala tekuće isporuke gasa. I EPS i Srbijagas poboljšali su naplatu.

Aleksandar Antić dodaje da je bitno da se tekuće obaveze redovno izmiruju i da se svima omogući da stare dugove mogu da isplaćuju na rate.

Elektroprivreda ima oko 36.000 zaposlenih a ko je višak, utvrdiće nova sistematizacija koja treba da bude završena do aprila.

EPS-u su potrebni stručnjci, a posebno monteri na terenu. Preduzeće je krajem prošle godine uvelo i novu proceduru zapošljavanja - za svako upražnjeno mesto raspisuje se najpre interni konkurs, što znači da se kadrovi traže prvo unutar Elektroprivrede.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva