:

:

TV Most

clock

Septembar 09, 2017   12:05

0

148

Sledeće godine novi sistem vrednovanja zarada

Uz Katalog radnih mesta, koji je više hiljada pozicija u javnom sektoru sveo na 870 radnih mesta, od 1. janura počinje primena novog sistema vrednovanja rada i rasta zarada u javnom sektoru.

Medicinske sestre, bile one na šalteru, u hirurškoj sali ili hitnoj službi do sada su imale istu ili približnu platu. Isto iskustvo ima medicinski tehničar iz Prokupačke Hitne pomoći. Zato od novih propisa očekuje pravednije vrednovanje svog rada.

"Posao nosi sa sobom rizik i od profesionalnih bolesti i povreda na radu, tako da mora biti malo više sagledan i nagrađen", kaže medicinski tehničar Saša Ilić.

Kreatori zakonskih rešenja kažu da su to imali u vidu ali i činjenicu da su do sada za isti posao postojali različiti nazivi i velika razlika u visini plate.

"Neće više biti mogućnosti da se izmišljaju radna mesta, mi ćemo imati potpune podatke koja su radna mesta u javnom sektoru i stvorićemo preduslove za vrednovanje rada i učinka, dakle kroz utvrđivanje šta je to standardni rad", kaže Zoran Kasalović iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Iako primena počinje u januaru, šta je to stardani učinak na radnom mestu sindikati i poslodavci treba da utvrde do kraja iduće godine. U međuvremenu koeficijente treba prilagoditi povećanom rasponu plata, umesto dosadašnjeg 1 prema 5, do 8,35. U sistematizaciji može biti najviše 20 odsto rukovodećih mesta dok će o zapošljavanju u javnim službama odlučivati Konkursne komisije.

"Mislim da smo onu početnu verziju zakona, prvi tekst, uspeli znatno da izmenimo u korist zaposlenih, jer je uvaženo više od 40 primedbi našeg sindikata", kaže Zoran Savić, predsednik sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti.

Umesto kolektivnog ugovora, plaćen rad nedeljom sada garantuje zakon. Predlog je da otpremnina za penzionisanje bude tri plate, više nego što daje Zakon o radu. Sindikati upozoravaju da je pre primene novog sistema neophodno ujednačiti plate u javnom sektoru.

"Vlada Republike Srbije shodno raspoloživim sredstvima i uštedama najavljuje određena povećanja do kraja godine i ja verujem da će se to i desiti a kada se uspostavi sistem , dakle kroz sistem koji će biti upravljiv, transparentan i pravedan ona sredstva koja su raspoloživa za plate raspodeljivaće se u tom sistemu i nije moguće više fragmentarno povećanje", navodi Kasalović.

Nadležni naglašavaju da od trenutka primene novih propisa, ničija zarada neće biti umanjena, ali ni uvećavana dok ih ne dostignu zarade onih koji su na istim radnim mestima sada manje plaćeni.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva