:

:

TV Most

clock

Decembar 20, 2015   12:05

0

125

Sledeća godina bi mogla biti još teža

"Ne znamo kako se razvija situacija u Siriji i celom regionu. Trenutno možda dolazi manje izbeglica, ali zima ne bi trebalo da se pomeša sa poboljšanjem situacije. Zbog toga sada moramo pripremiti mere kako ne bi bili iznenađeni na proleće", rekao je Fajman.

O samitu 11 šefova vlada zemalja EU i Turske, koji je održan u Briselu, Fajman kaže da je vođena intenzivna diskusija o mogućnostima primene ciljeva, ali da još nema rešenja.

"Još nema rešenja, ali barem ima puno dobre volje. Sada su potrebne primena i konkretna politika, a ne lepe naslovne strane", naglasio je Fajman.

Ukazao je da je lakše sprovesti mere u rešavanju problema izbeglica ako se one raspodele na svih 28 zemalja članice, nego na samo tri.

Na konstataciju da Nemačka želi pooštrenu politiku azila i pitanje da li i on namerava da ide tim putem austrijski kancelar je rekao da se radi o stvaranju reda u neredu.

"Ne možemo se tako ponašati kao da sve izbeglice imaju razlog za azil. Zbog toga moramo pojačati vraćanja. Međutim, ne može se to prepustiti samo Grčkoj, jer bi bilo nefer i neprimenjivo, zbog čega su nam kao EU potrebni bolji sporazumi", naglasio je Fajman.

Istakao je da će na samitu o azilantima u februaru, na koji je pozvao kolege, biti reči o tome da li je Turska preduzela konkretne korake, a cilj je da se masivno smanji ilegalni prelazak granica.

Ukoliko zaštita spoljnih granica bude funkcionisala, neophodno je preduzeti dalji korak u stvaranju mogućnosti legalnog i kontrolisanog ulaska pravih ratnih izbeglica, rekao je Fajman.

O pretnjama za smanjenje dotacija EU zemljama istoka, Fajman je kazao da su potrebne jasne reči kako bi pojedine zemlje shvatile da ne može biti da kada zemlje poput Nemačke i Austrije stalno plaćaju neke države imaju zahteve, a kada se uputi apel na solidarnost one ne žele da budu solidarne.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva