:

:

TV Most

clock

Februar 28, 2015   16:29

0

253

Slavni ruski reditelj Sokurov na Festu

Sokurov je prvi inostrani dobitnik novoustanovljene nagrade Festa "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, koja mu je uručena sinoć na otvaranju festivala.

On se danas prvo izvinio novinarima i obožavaocima okupljenim na okruglom stolu u Sava centru što su ga dugo čekali, jer se zadržao, kako je rekao, u interesantnom obilasku Beograda i posebno Kalemgdana.

Sokurov je priznao da nije bio svestan toga koliko je poznat i cenjen među filmofilima u Srbiji.

"To je za mene vrlo prijatno iznenađenje. Srećan sam što su i ovde prikazivani moji filmovi", rekao je autor koji je u bogatoj karijeri osvojio i Zlatnog lava u Veneciji, za film "Faust" 2011. godine.

On je zahvalio organizatorima Festa na nagradi i pozivu da dođe u Beograd, a svim gledaocima na trudu uloženom u razumevanje njegovog dela.

"Ne idealizujem svoje filmove, priznajem da ima grešaka u mom radu. Nikada nisam imao uslove da snimam baš onako kako bih hteo. Uvek je bilo organizacionih i finansijskih poteškoća, a i političkih neprijatnosti", izjavio je on.

Međutim, kako je dodao, "nije dobro puno pričati i politici i naročito nije dobro što je politika okupirala gotovo sve segmente naših života".

Gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora Festa Vladan Vukosavljević istakao je sinoć, prilikom uručenja nagrade, da je "svako ko je imao priliku da gleda filmove Sokurova postao u najmanju ruku za nijansu-dve bolji čovek i bolje razumeo tanane vibracije ljudske duše".

Sokurov je danas prokomentarisao da je stvaranje filma prilično subjektivna stvar i da on dok snima ne ume da razmišlja o tome kakav će utisak izazvati u dušama i mislima gledalaca.

"Naravno, moram da mislim i o tome, ipak sam čovek i mislim o drugim ljudima. Svo moje profesionalno znanje i način rada zasnovani su na principima humaniteta", rekao je on.

Sokurov je takođe izjavio da je sve što je u osnovi njegovih znanja i uverenja bazirano na evropskoj kulturi.

"Imam evropsko obrazovanje društvenog smera. Pritom podrazumevam izjednačenje ruskog i evropskog unutar sebe. Teško mi je da odredim ko je imao veći uticaj na mene - Dostojevski ili Dikens, Zola, Flober, zatim Čajkovski ili Mocart, Solženjicin, ali i Hemingvej, Sartr...", naveo je on.

"Svi smo sastavljeni od tih različitih delova. Ako biste me lišili mog evropskog dela - ne bih mogao da živim. Samo ruski kiseonik mi nije dovoljan, mada sam po karakteru sasvim ruski čovek", istakao je Sokurov.

Što se tiče savremene kinematografske pridukcije, ukazao je da svi žele što veću publiku i da se kvalitet filma meri brojem gledalaca.

"Ali, kvalitet i kvantitet nisu sinonimi. Kao reditelj koji pre svega ceni umetnost, ne mogu da se prilagođavam masovnoj publici", rekao je on.

U okviru Festa u novom zdanju Kinoteke održava se retrospektiva njegovih ostvarenja. Na programu su, pored "Fausta", "Mati i sin", "Otac i sin", "Aleksandra", "Ruski kovčeg"...

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva