:

:

TV Most

clock

Jul 15, 2018   09:00

0

188

Slavlje i protesti širom Makedonije zbog poziv za članstvo u NATO i EU


U obraćanju prisutnim građanima pre početka koncerta, Zoran Zaev je rekao da su slavlja upriličena kao poziv na ujedinjenje svih političkih partija, uprkos razlikama koje postoje među njima, oko strateških ciljeva zemlje – članstva u EU i NATO.


"Danas snage koje nas dele nisu tako jake kao sile koje nas ujedinjuju. Snage koje nas ujedinjuju su datum za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU i poziv za članstvo u NATO. Hajde da biramo makedonsku budućnost! Našu zajedničku budućnost! Zbog nas, zbog naše zemlje, i za budućnost naše dece i budućih generacija", rekao je Zaev u svom obraćanju objavljenom takođe na toj društvenoj mreži.


 


Istovremeno, u Gradskom parku je grupa građana protestovala protiv članstva Makedonije u NATO i oni su nosili transparent na kojem je pisalo "NATO = War, Blood, Tears, Death", preneli su makedonski mediji.


 


Zabeleženo je nekoliko manjih incidenata.


Pojedini mediji tvrde da koncerti u makedonskim gradovima i nisu ispunili očekivanja u pogledu prisustva građana i optužuju vladu da je potpuno nepotrebno potrošila budžetska sredstva.


 


Sporazum o novom imenu koji su prošlog meseca potpisali Atina i Skoplje, a potom uslovni pozivi za članstvo u EU i NATO, dok taj sporazum ne bude potpuno primenjen, podelili su makedonsko društvo kao nikada do sada.


 


Da li su i koliko građani Makedonije podeljeni pokazaće referendum na kojem bi trebalo da bude potvrđen taj sporazum prema kojem bi ta bivša jugoslovenska republika trebalo da se zove Republika Severna Makedonija.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva