:

:

TV Most

Foto: tvmost.info

clock

Oktobar 14, 2017   15:10

0

508

Slava manastira Sokolica


Pred istoimenom crkvom, u jezgru manastirskog komplesa, svetu arhijerejsku liturgiju, u prisustvu vernog naroda služio je vladika Teodosije uz sasluženje sestrinstva manastira Sokolica i sveštenstva Eparhije raškoprizrenske.



Po svetoj tajni pričešća usledilo je obraćanje episkopa Raško-prizrenskog i igumanije sokoličke mati Makarije.



„Neka je srećan današnji praznik, neka bi nas majka božja zakrilila svojim pokrovom, da bi i mi nedostojni, budući kršteni u ime Gospodnje, u ime Oca i Sina i Svetoga duha proslavljali Gospoda i Majku božiju ovde na zemlji, da bi nas Gospod udostojio da i na nebu sa svima svetima svetima proslavljamo njih večno, oca i sina i svetoga duha sa svima svetima amin!“, rekao je vladika Raško-prizrenski Teodosije.



„Braćo i sestre, dobro došli na ovaj sveti praznik Pokrova svete majke Božije. Ovaj manastir vas dočekuje raširenih ruku. Hvala vam što ste danas bili jako fini i dostojanstveni“, rekla je mati Makarija.



Tokom obeležavanja manastirske slave, kojoj su prisustvovali i predstavnici opštine Zvečan, obavljen je i čin rezanja slavskih kolača ovogodišnjih domaćina i određivanje domaćinstva za narednu godinu.



„Biti domaćin danas na veliki praznik Pokrov presvete Bogorodice predstavlja veliku čast za našu porodicu. U Ime sve trojice domaćina zelim da se zahvalim posebno mati Makariji zato što nas je svojom verom i svojom čašću vratila u veru i pravoslavni svet da budemo onakvi kakvi treba da budemo a kakvi nismo bili. Manastir Sokolica je za nas, Mitrovicu, Zvečan i Rudare, poseban znak prepoznavanja pravoslavne vere, poštovanja i vere u Boga“, istakao je jedan od domaćina slave Nebojša Milanović.



I ako po dimenzijama relativno mala crkva Pokrova presvete Bogorodice je po duhovnom i kulturnom značaju i te kako velika i vredna i to prevashodno što se u njoj nalazi mermerna skluptura Bogorodice u sedećem stavu na prestolu sa Bogomladencem Hristom u naručju, koju je i ovog praznika celivao veliki broj vernika.



 


Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva