:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Decembar 12, 2017   12:05

0

311

Skupština završila rad, i sutra o amandmanima


Poslanici će sutra treći dan raspravljati o amandmanima, a večeras su razmotrili 207 amandmana na izmene Zakona o budžetskom sistemu na koji je podneto 417 amandmana.



Sledeća tačka dnevnog reda su amandmani na predloženi budžet za 2018. godinu.



Na Predlog budžeta za iduću godinu podneto je 919 amandmana.



Na zakonske predloge koje razmatra parlament, među kojima je i budžet za 2018, podneto je ukupno 2.317 amandmana.



Opozicija negoduje što su poslanici vladajuće većine podneli veliki broj amandmana na zakone koji prethode budžetu, a koji, navode, ništa ne menjaju i neće biti ni usvojeni, ali za čiju raspravu je potrebno dosta vremena.



Na dnevnom redu sednice koja je počela 6. decembra, uz predloženi budžet za 2018. godinu je još 30 tačaka.



U popodnevnom delu sednice šef poslanika SNS Aleksandar Martinović kazao je da ta partija pozdravlja odluku da se Ministarstvu odbrane dodeli 11 milijardi dinara više i dodao da će taj novac biti iskorišćen za opremanje vojske.



Kako je rekao, od 2000. godine do 2008. godine uništeno je preko 500 tenkova i haubica, 220 oklopnih vozila, više desetina hiljada lakog naoružanja, 1.200 strela tip 2, 26 višecevnih raketnih lansera i izrazio nadu da se "zla vremena po vojsku i građane neće vratiti".



Tokom rasprave, poslanici su polemisali i o stanju u namenskoj industriji.



Ministar za rad Zoran Đorđević je na izjave poslanika DS, da je Dragan Šutanovac uveo red u sistem odbrane, odgovorio da je srpska namenska industrija 2012. godine bila u katastrofalnom stanju.



Naveo je i da je vlast predvođena DS prodala srpsko naoružanje za malo para, dok je sada država opremila vojsku i nabavila avione, helikoptere, oklopna vozila i tenkove.



Oštru raspravu poslanika vladajuće koalicije i opozicije izazvala je izjava šefa poslaničkog kluba SNS Aleksandra Martinovića, da je Šutanovac zaposlen u Jugoimportu.



Nastavak rasprave o amandmanima na izmene Zakona o budžetskom sistemu danas je obeležilo i javljanje poslanika po povredama Poslovnika, pa su tako predsedavajućem merili koliko je kome dao minuta za postavljanje poslaničkih pitanja.



Nakon završetka dela sednica za postavljanje poslaničkih pitanja, Nemanja Šarović iz SRS je reklamirao povredu Poslovnika jer je, kako je rekao, poslanica SNS Dušica Stojković govorila skoro sedam minuta, primetivši da je prihvatljivo da se poslanicima produži vreme 10 ili 15 sekundi, ali ne i dva minuta.



"Kada je opozicija prekidate rigidno, a kada su predstavnici vlasti onda sve može. To vam kažem gospodine Veroljube Arsiću, da bi zbog građana žigosali vaše antidemokratsko ponašanja", dodao je Šarović.



Predsedavajući Arsić je primetio da bi Šarović, da je došao na početak postavljanja poslaničkih pitanja, mogao da vidi da je upravo lideru radikala Vojislavu Šešelju, koji je prvi govorio, takođe produženo vreme.



"Kolega Šaroviću, pre nego što mene žigošete trebalo je da dođete u 10 sati, a ne da ušetate pre pet minuta i onda da reklamirate povredu poslovnika. Šešelju sam isključio mikrofon u 5 minuta i 30 sekundi. On je tražio dodatno vreme i to sam mu i dao, pa ako je to važilo za šefa poslaničkog kluba SRS, važi i za koleginicu Dušicu Stojković. Nemojte više da budete advokat DS", poručio je Arsić.



Poslanik DS Radoslav Milojičić Kena je, takođe, reklamirao povredu Poslovnika, upozorivši da je Šešelj dobio minut više od predviđenog vremena, a SNS čak dva minuta.



"Od vas nismo dobili nikada tri minuta duže. Mi smo ponosni iz DS što nikada nismo dobili duže da govorimo. Vi ste izašli iz istog šinjela i zajedno činite koaliciju i zajedno ste na vlasti i meni je to potpuno jasno, jedino je DS pravi protivnik vlasti", rekao je Milojičić.



Nakon toga je predsedavanje sednici preuzela predsednica parlamenta Maja Gojković i nastavljana je rasprava o amandmanima na izmene Zakonu o budžetskom sistemu.



Sledeća tačka dnevnog reda su amandmani na predloženi budžet za 2018. godinu.



Na Predlog budžeta za iduću godinu podneto je 919 amandmana.



Na zakonske predloge koje razmatra parlament, među kojima je i budžet za 2018, podneto je ukupno 2.317 amandmana.



Poslanici za raspravu o svim amandmanima imaju ukupno 600 minuta, a do sada su iskoristili 126 minuta.



Poslanici su postavljali pitanja izvršnoj vlasti i predstavnicima državnih organa, a interesovalo ih je da li je Mlađan Dinkić još uvek u Komitetu za saradnju sa UAE, kada će biti donet novi Poslovnik o radu skupštine, zašto je tender za nabavku škodinih automobila proglašen tajnom, ali i šta je urađeno povodom pretnji smrću poslanici Mariniki Tepić.



Šef poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj kaže da skupština upada u sve veće probleme jer nije donela novi Poslovnik o radu već se, ističe, koristi onaj iz "dosmanlijskog perioda", a kao primer je naveo situaciju sa Zakonom o budžetu za narednu godinu o kome u pojedinostima neće moći da se diksutuje.



"Nije nam ostavljeno dovoljno vremena ni da pročitamo zakon i sad i oni koji su se spremili neće moći da govore o amandmanima jer im je neko pojeo vreme. Ukupno imamo 600 minuta, ali se vlast dogovorila da izađe sa nebuloznim amandmanima kako bi potrošila vreme i onemogućila nas koji kritikujemo budžet da bilo sta kažemo", rekao je Šešelj.



On je ocenio da se sada dešava ono što se, kaže, nije desilo od obnove srpskog parlamentarizma da se Predlog zakona o budžetu veže sa još 30 zakona koji imaju ili nemaju veze sa njim.



Poslanica iz Nove stranke Marinika Tepić upitala je republičkog javnog tužioca Zagorku Dolovac šta je uradila povodom inicijative koju su podneli ona i lider stranke Zoran Žiković 5. decembra ove godine da se zabrani rad Nacionalnog srpskog fronta.



Kaže da je ta organizacija registrovana u martu 2016. godine i smatra da je paravan za delovanje Gorana Davidovića Firera koji je bekstvu i njegove bivše organizacije Nacionalni stroj.



"Ta organizacija više od godinu dana kontinuirano u službenim prostorijama grada Beograda održava javne skupove na kojima propagira nacionalnu, versku i rasnu mržnju i oružanu borbu protiv svih drugih i drugačijih. Između ostalog, zalaže se za društvo zasnovano na diskriminaciji određenih verskih i seksualnih grupa, što je suprotno ne samo zakonu već i Ustavu", rekla je Tepić.



Kako je navela, "najfrekventniji saradnici Nacionalnog srpskog fronta su "britanski profašisti Nik Grifin i Džim Douson", koji, inače, kako tvrdi, negiraju Holokaust i propagiraju islamofobiju, a kojima je već zabranjen ulaz u Mađarsku, dok se, dodaje Tepić, u Srbiji slobodno šetaju, čak i u službenim prostorijama Vlade Srbije.



"Nisam dobila odgovor od direktora Kancelarije za KIM o tome kako Grifin i Douson sa Mišom Vacićem borave i sastanče u službenim prostorijama u Palati Srbija", kazala je ona i postavila pitanje dokle se stiglo u postupanju povodom pretnji sreću koje su joj ranije upućene.



Poslanica NS PSS Sanda Rašković Ivić pitala je ministra zdravlja Zlatibora Lončara šta ministarstvo namerava da uradi sa Infektivnom klinikom koja nema adekvatne uslove za rad, podsetivši da je ona građena još 1926. godine i ne može da odgovori na potrebe nove patologije infektivnih bolesti.





Kaže da je rukovodstvo klinike tražilo izgradnju nove zgrade za šta je potrebno oko sedam, osam miliona evra.



"Kada bude primljen na primer neki od migranata na Infektivnu kliniku koji ima visoku temperaturu, onda lekari obično mole Boga da je to 'obična influenca', a ne neka groznica ili nešto što bi moglo da dovede do epidemije slične onoj koju smo imali sa Variolom verom", rekla je ona. Takođe, navale je i da se svuda u okruženju pacijenti koji imaju hepatitis C leče novim lekovima, a u Srbiji sa onim medikamentima koji su u Evropi napušteni još 2014.



Kada će ti lekovi biti stavljeni na pozitivnu listu, upitala je Lončara Sanda Rašković Ivić.



Mariju Janjušević iz Dveri je interesovalo da li je Mlađan Dinkić i dalje zamenik u Komitetu vlade za saradnju sa UAE, koliko mu je plata i koji su rezultati tog Komiteta.



Ona je pored toga od Tužilaštvu za organizovani kriminal zatražila obaveštenje da li je i zbog čega doneta naredba o odustajanju dalje istrage protiv Mlađana Dinkića koja pokrenuta krajem 2014. godine zbog sumnje da je kao guverner NBS izvršio zloupotrebu službenog položaja, tako što je imovinsku korist od preko 730 miliona dinara pribavio bankama.



Ona je pozvala predsednicu parlamenta da sa njom ide na poligraf, a u vezi sa modricama koje je Gojković pokazala javnosti.



Enis Imamović SDA Sandžaka negodovao je što je u Beogradu održan Sajam nacionalnih manjina nazivajući to poniženjem budući da je, kako kaže, Sajam po definiciji "sastanak prodavaca i kupaca koji se održava na određenom mestu, a sinonim za to je i vašar".



Takođe, naveo je da je direktorka Kancelarije za ljudska prava Suzana Paunović na tom sajmu izjavila da je akcioni plan za poglavlja 23 i 24 donet uz saglasnost svih nacionalnih manjina što, tvrdi Imamović, nije tačno.



"Predstavnici Bošnjaka, ne samo da nisu dali saglasnost već insistiramo na hitnoj reviziji nacionalnog plana jer su izbačeni svi zahtevi Bošnjaka. Plan je nelegitiman i ne nudi rešenja za probleme", rekao je on.



Miroslav Aleksić iz SDS NS pitao je zašto se krije tender za nabavku 710 "škodinih" automobila za MUP i ko ga je dobio.



"To je proglašeno kao tajna, postoje sumnje da postoje koruptivne radnje , da nabavka nije sprovedena u skladu sa zakonom. Da li u ovoj problematičnoj nabavci ima veze i današnji gradonačelnik ÄŒačka, a dugogodišnji direktor Auto-ÄŒačka koji je eksluzivni dobavljač Škode", pitao je Aleksić.



Ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i ministru za rad Zoranu Đorđeviću pitanje je postavio Dejan Nikolić iz DS, a odnosilo se na sumnje da je iz opštinskog budžeta u Mionici isplaćeno 1,6 miliona dinara socijalne pomoći za 40 lica, svakom po 40.000 dinara "izgleda po nekoj uigranoj šemi 'trećeg lica' iz kafane i ta će sredstva završiti za finansiranje SNS".



Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović pitao je premijerku Anu Brnabić šta kvalifikuje Aleksandra Vulina za ministra odbrane ili Zorana Đorđević za ministra za rad, navodeći da nijedan od ministara nema kvalifikacije i da zato "imamo budžete koji su katastrofalni".






 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva