:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jun 20, 2018   14:18

0

188

Skupština usvojila izmene Zakona o javnim agencijama


Poslanici su usvojili i Zakon o platama u javnim agencijama koje osniva Srbija, Autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, a koji utvrđuje način postepenog prilagođavanja plata u javnim agencijama sa platama državnih službenika.



Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružića rekao je nedavno da se u pogledu naknade troškova i drugih primanja izjednačavaju prava zaposlenih u javnim agencijama sa pravima državnih službenika kako bi se i konačno postigao cilj reforme, odnosno ista plata za isti rad u javnom sektoru.



Izmene Zakona o javnim agencijama treba da omoguće jačanje stručnosti članova upravnog odbora agencije i njenog direktora, pa se propisuje da se oni imenuju na te funkcije sa ograničenim trajanjem i brojem mandata uz uslov da imaju devet, odnosno pet godina radnog iskustva iz oblasti rada agencije.



Ružića je naveo da direktor agencije ne može da bude funkcioner političke stranke, a da će novim rešenjima biti uspostavljena bolja kontrola i raspored prihoda.



Objasnio je da višak prihoda može biti usmeren ili na razvoj agencije ili se vraća u budžet Srbije, tako da se višak prihoda ne sme više koristiti na netransparentno uvećanje plata pojedinaca.



Predložena rešenja treba da uspostave mehanizam za sprečavanje sukoba interesa zaposlenih.



Ministar državne uprave i lokalne samouprave navodi da se, u cilju ispunjavanja obaveza iz Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23 i težnje Vlade Srbije da se spreči sukob interesa i umanji rizik od korupcije, predlažu pravila koja zaposleni moraju da poštuju u vezi sa primanjem poklona, dodatnog rada, te članstva u organima upravljanja drugih pravnih lica.



Kada je reč o novom zakonu o platama u javnim agencijama, one će se usklađivati sa Zakonom o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i platama drugih zaposlenih u javnom sektoru i biće napušten režim utvrđivanja zarada na osnovu elemenata iz Zakona o radu.



Ružić navodi da se prelazi u sistem definisanja plata zaposlenih po principima i na osnovu elemenata koji važe za ostale delove javnog sektora.



Pravila za određivanje plata zaposlenih u javnim agencijama, kaže Ružić, određena su sistemskim zakonom o platama, a njihova razrada u predloženom zakonu podrazumeva da osnovica za obračun plata ne može biti veća od osnovice koju će utvrđivati Skupština Srbije u Zakonu o budžetu za svaku budžetsku godinu.



Primenom propisanog sistema merila za svrstavanje radnih mesta u platne grupe i platne razrede odrediće se koficijenti posla kojima će se izraziti njihova vrednost i uporedivost sa vrednostima drugih poslova u javnom sektoru, a Ružić kaže da je cilj da se dođe do ujednačavanja vrednosti poslova sa drugim delovima javnog sektora koji podležu jedinstvenom uređenju plata.



Biće, navodi, uvažena i specifičnost obavljanja određenih poslova u ovom delu javnog sektora koji se na tržištu mogu vrednovati znatno više, čime mogu uticati na nedostatak stručnog kadra, tako što se propisuje mogućnost uvođenja korektivnog koeficijenta i veće plate za te kadrove.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva