:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 25, 2015   12:05

0

205

Skupština sutra o odbrani i Vojsci Srbije

Predlogom izmena zakona o odbrani vraća se vojno pravobranilaštvo i definisaće se jasan status vojno-dohodovnih ustanova, rekao je novinarima u parlamentu šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić.

"Postoje ustanove u okviru sistema odbrane koje imaju svoj dohodak što dosadašnjim zakonom nije jasno definisano, a takođe se uvodi i definišu se poslovi inspektorata u okviru Ministarstva odbrane", objasnio je Babić.

On je podsetio da je Zakon o odbrani usvojen još 2007. godine, kao i određene korekcije dve godine kasnije, međutim, kako je naveo, u međuvremenu su primećene manjkavosti.

"Najvažnije je da je novi plan odbrane usvojen 2013. godine. Zbog toga se sada u ovom novom zakonu o odbrani jasno precizira deo oko planova odbrane, definišu se poslovi inspektorata, vraća se vojno pravobranilaštvo u sam zakon, ali i definiše se jasno status vojno-dohodovnih ustanova", ponovio je Babić.

Kako se navodi u obrazloženju Predloga zakona o izmenama zakona o Vojsci Srbije, tim zakonom uređuje se položaj i nadležnost Vojske Srbije, organizacija, sastav i načela službi u Vojsci Srbije, speicfična vojna služba i služba pod otežanim uslovima, komandovanje i rukovođenje Vojskom Srbije, činovi u Vojsci Srbije, simboli i obeležje Vojske Srbije, vojni praznici, nazivi jedinica i ustanova, verska služba, odgovornost za štetu Vojska, demokratska i civilna kontrola, javnost rada…

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva