:

:

TV Most

clock

Decembar 02, 2015   12:05

0

113

Skupština Srbije nastavlja rad u petak

Predloženim zakonom je zabranjeno organizovanje i sprovođenje štrajka u jamskim prostorijama ili u drugim objektima i prostorijama u kojima postoji potencijalna opasnost po život i zdravlje ljudi. U njemu se kaže da se pravo na štrajk u privrednom subjektu koje obavlja eksploataciju sirovina ostvaruje pod uslovom da se u vreme održavanja štrajka obezbedi sigurnost objekata, uređaja i instalacija, bezbednost i zdravlje ljudi.

Za one koji organizuju ili učestvuju u sprovođenju štrajka u jamskim prostorijama ili drugim objektima i prostorijama, predviđena je kazna zatvora od jedne do pet godina. Poslanici su razmatrali ratifikacije Međunarodne konvencije protiv regrutovanja, korišćenja, finansiranja i obuke plaćenika, a tokom rasprave je saopšteno da je 26 građana Srbije učestvovalo na ratištu u Siriji, od čega se sedam vratilo u Srbiju, a osam poginulo.

Srbija će, ratifikacijom tog međunarodnog dokumenta, postati 34. država u svetu koja ga je ratifikovala, čime će se svrstati u grupu zemalja koje regrutovanje, korišćenje, finansiranje i obuku plaćenika smatraju krivičnim delom.

Posalnici su razmoatrali i ratifikaciju sporazuma Srbije sa Rumunijom o bavljenju plaćenim poslovima članova porodice članova diplomatskih ili konzularnih predstavništava, sa Gruzijom o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša i sa Finskom o sukcesiji, kao i odluke o davanju saglasnosti na finansijske planove Regulatornog tela za elektronske medije i Agencije za energetiku Srbije za ovu godinu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva