:

:

TV Most

Foto: Zoran Cvetkovic

clock

Januar 21, 2015   08:06

0

193

Skupština o izmenama Zakona o javnom beležništvu

Ministar pravde Nikola Selaković poručio je u načelnoj raspravi da je usvajanje izmena tog zakona izuzetno važno, jer se time prekida četvromosečni štrajk advokata, i pozvao je poslanike da u danu za glasanje podrže taj i ostale predložene zakone.

Selaković je rekao da je Vlada Srbije te izmene usvojila u neizmenjenom obliku, kako su predložili predstavnicia dvokata, istakavši das u definisana sporna pitanja - postojanje javnobeležničkog zapisnika, ugovora o prometu nepokretnosti i postupak potvrđivanja pravnih poslova tzv.solemnizacija.

S druge strane, predstavnici opozicije Selakovića smatraju odgovornim što je došlo do “paralize pravosuđa jer je tvrdoglavo insistirao na stvarima koje sada anulira podnošenjem izmena zakona” i zatražili su njegovu ostavku.

Načelnu raspravu pratili su i predstavnici advokature, a predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Dragoljub Ðorđević rekao je novinarima d aće advokati početi sa radom onog trenutka kada izmene Zakona o javnom beležništvu stupe na snagu.

On je poručio da advokatura više neće ćutati i dodao da zahtev za smenu ministra Selakovića još uvek važi, ali da nije uslov da oni obustave protest.

Obrazlažući izmene Zakona o javnom beležništvu, minister pravde je rekao da će u formi javnobeležničkog zapisa javni beležnik sastavljati ugovore o raspolaganju nepokretnostima poslovno nesposobnih lica, lica koja ne mogu da vide, čuju, govore, čitaju i pišu, sporazum o zakonskom izdržavanju.

Takođe ugovor i hipoteci i založna izjava se mogu na zahtev stranaka sastaviti u formi javnobeležničkog zapisa kada je potrebno da one imaju svojstvo izvršne isprave, odnosno kada se na osnovu ugovora o hipoteci i založne izjave može neposredno sprovesti prinudno izvršenje (sudsko ili vansudsko) po dospelosti obaveze.

Za ostale pravne poslove, odnosno privatne isprave koje će sačinjavati bilo građani bilo advokati, predviđena je potvrda javnog beležnika stavljanjem solemnizacione klauzule, koja je mahom upodobljena sudskoj overi ugovora važećoj do 1. septembra 2014. godine.

Solemnizacionom klauzulom javni beležnik, prema sporazumu, potvrđuje da je strankama u njegovom prisustvu pročitan ugovor, da su one izjavile da on u svemu i potpuno odgovara njihovoj volji i da su ga svojeručno potpisale.

Klauzula o potvrđivanju se stavlja na posebnu ispravu koja se jemstvenikom povezuje sa podnetim ugovorom, a oba kraja jemstvenika se pričvršćuju pečatnim voskom ili nalepnicom i overavaju pečatom javnog beležnika.

Javni beležnik će moći da odbije solemnizaciju samo u slučaju da stranka nije poslovno sposobna i kada nema uredno punomoćje, ili kada oceni da se radi o apsolutno ništavom ugovoru.

Izmenama zakona je predviđeno da stranka u tom slučaju ima pravo prigovora sudu, čime je obezbeđena sudska kontrola rada javnih beležnika, a ne samo prigovor Javnobeležnickoj komori, kako sada glasi zakonska odredba.

Članovi stručnog tima su nakon sastanka u četvrtak napomenuli da će tarife kako javnih beležnika tako i advokata biti usklađene sa novonastalom situacijom.

Advokati u celoj Srbiji počeli su protest sa obustavom rada 17. seprembra prošle godine tražeći izmene propisa o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.

O ostalim zahtevima, koji se tiču poreza i smene ministra odluku će doneti organi AKS.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva