:

:

TV Most

clock

Mart 13, 2018   12:05

0

187

Skupština nastavila rad poslaničkim pitanjima


Poslanica Demokratske stranke Gordana ÄŒomić podsetila je da se danas navršavaju tri godine od helikopterske nesreće u kojoj je poginulo sedam osoba, šestorica odraslih osoba i jedna beba.


ÄŒomić je zatražila od premijerke Ane Brnabić, ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića odgovore na pitanja ko je obavestio tadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića o tom slučaju i ko je menjao plan leta prilikom povratka za Beograd.


"Istraga je sprovedena i završena disciplinskim kaznama za Predraga Bandića i Ranka Živaka, a pokazala je da ministar nije poštovao subordinaciju, davane su usmene naredbe, kršena je procedura, jedna jedinica MUP je odbila zadatak i niz drugih okolnosti, ali bez utvrđivanja odgovornih za taj tragičan događaj", predočila je ÄŒomić.


"Ne postavljam pitanje beščašća medija koji su objavili da je helikopter sretno sleteo i da "ti i ti" čekaju na aerodromu, ali je pitanje koje postavljam drugi put - od koga je ministar Gašic dobio informaciju na osnovu koje je doneo usmenu naredbu", rekla je ÄŒomić i istakla da mu je to neko morao javiti.


Poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski upitao je Vladu Srbije da li će izdvojiti novac za spomenik Slobodanu Miloševiću, kao što je to učinila za podizanje spomenika Zoranu Đinđiću.


"Radi se o istorijskoj ličnosti, bivšem predsedniku Srbije i Jugoslavije, čoveku koji je ubijen u Haškom tribunalu i koji je do kraja branio čast i dostojanstvo Srbije", rekao je Komlenski.


Šef Poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke (SDS) Marko Đurišić zatražio je ponovo odgovor o objektu od 1.500 kvadrata koji je izgrađen na Pančićevom vrhu.


"Postavio sam pitanje u decembru, a dobio sam odgovor da je 20. novembra izvršen inspekcijski nadzor i naloženo investitoru uklanjanje objekata. Danas je mart i objekat ne da nije uklonjen, nego je počeo sa radom i investitor ostvaruje profit", ukazao je Đurišić.


Postavlja se pitanje da li smo mi pravna država, da li imamo institucije koje brinu o primeni zakona i da li Ministarstvo i inspekcija služe za sprovođenja zakona, naglasio je Đurišić.


"Očigledno ne, zato što je investitor ugledni član SNS i verovatno zbog broja osvojenih glasova u Beogradu ima pravo da zida gde hoće i kako hoće", rekao je on.


"Kako se zove takva država? Demokratska, pravna ili fašistička, to je nešto o čemu u parlamentu treba da se razgovara", kazao je Đurišić.


Đurišić je zatražio i odgovor od premijerke Ane Brnabić kada će se pronaći rešenje da se ženama koje su na trudničkom i porodiljskom odsustvu povećaju plate kao i svim ostalim zaposlenima u javnom sektoru.


Poslanik Poslaničke grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije, Đorđe Vukadinović, zatražio je odgovor Kancelarije za Kosovo i Metohiju da li mogu da garantuju da Srpska lista neće glasati za demarkaciju granice Kosova i Crne Gore, odnosno da neće glasati za formiranje Vojske Kosova.


Vukadinović je ponovo zatražio od Ministarstva spoljnih poslova Srbije da potvrdi da Srbija neće pristati na stolicu Kosova u Ujedinjenim nacijama.


Poslanica pokreta Dosta je bilo Tatjana Macura upitala je ministra rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoranu Đorđeviću zašto je novi Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti poslao u Švedsku.


Šef Poslaničkog kluba Dveri Boško Obradović postavio je pitanje premijerki Ani Brnabić i ministarki bez portfelja Slavici Đukić Dejanović šta je zaključeno na sednici Saveta za populacionu politiku i koje su mere za rešavanje najvažnijeg državnog pitanja bele kuge.


Opomena za Đurišića


Đurišiću je zrečena opomena zbog narušavanja dostojanstva Narodne skupštine.


Đurišić se javio za reč nakon što su poslanici završili sa postavljanjem pitanja i prešli na raspravu o amandmanima na Predlog zakona o strancima i rekao da se nada da će "žiri u sastavu Nebojša iz Beograda sa saradnicima imati razumevanja za poslanike koji su juče pokušavali da ostave dobar utisak"


"Nadam se da će razumeti njihovu tremu i zalaganje jer takmičenje u poltronstvu je nešto novo za njih. Razumem da Nebojša iz Beograda ima veliko iskustvo u tome..", rekao je Đurišić kritikujući to što su poslanici većine podneli preko 350 amandmana na Predlog zakona o strancima.


Pošto mu je predsedavajući Veroljub Arsić isključio mikrofon i pozvao ga da se sa poštovanjem obraća kolegama i ministrima, Đurišić je dobacio da on govori o "Nebojši iz Beograda koji se javio na telefon".


Arsić mu je poručio da nije u temi i da govori o nekim ljudima o kojima niko ništa ne zna, pošto, kako sam kaže, ne misli na ministra.


"Eto, to je prilika da ministar otkrije ko je Nebojša iz Beograda i ko su fantomi iz Savamale", rekao je Đurišić.


Arsić je pozvao Đurišića da govori o amandmanu, a pošto je poslanik SDS nastavio da priča o "žiriju", predsedavajući mu je izrekao opomenu.


Arsić: Opoziciju niko ne sprečava da govori


Opoziciju niko ne sprečava da govori u Skupštini Srbije već opozicija hoće da vladajuću većinu spreči da učestvuje u debati, izjavio je Arsić.


"Ne bave se svojim programom i radom, bave se nama i hoće da nas ućutkaju", rekao je Arsić koji je i poslanik SNS.


On je istakao da poslanici SNS imaju pravo da podnose amandmane iako opozicija zbog toga negoduje.


"Poslanici DOS-a nikako da nauče da izbore gube baš zbog načina na koji se ponašaju u parlamentu. Nikako da nauče da su na prvom mestu izgubili izbore 2012. godine, pa zatim 2014, pa 2016, zatim predsedničke 2017. godine i sada 2018. beogradske izbore", rekao je Arsić.


Ocenio je da opoziciju politička hajka na predsednika Srbije Aleksandra Vučića izbacuje iz političkog života i predložio da se možda smanji cenzus da bi opozicija mogla da uđe u Skupštinu Srbije.


Poslanici su potom nastavili rad raspravom o amandmanima na Predlog zakona o strancima, a sednici prisustvuje ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva