:

:

TV Most

clock

Maj 13, 2016   12:05

0

117

Skupove u Banjaluci obezeđivaće 2.000 policajaca

Opozicija ne odustaje od narodnog antivladinog protesta zbog, kako tvrde, kriminala i korupcije, nezaposlenosti, gaženja radničkih prava.

Oglušuju se i na apel patrijarha Irineja jer, smatraju, da Crkva ne treba da se meša u politiku.

Kako je izveštaču Tanjuga izjavio lider opozicione SDS u RS Mladen Bosić odustajanje od protesta značilo bi odricanje od osnovnih ljudskih prava na svoje mišljenje i javno okupljanje.

On je patrijarhu Irineju poručio da je umesto apela za odustajanje od skupova mogao da zamoli predsednika RS Milorada Dodika da miting vlasti odloži za nedelju, dok je Dodika optužio da kontramiting organizuje isključivo da bi sprečio protest opozicije.

Dodik je, s druge strane, pozvao predstavnike opozicije da otkažu protest i da rešenje za probleme nađu kroz razgovor, a Bosić mu je odgovorio da "ne zna o čemu bi razgovarali".

Predsednik RS je u izjavi Tanjugu istovremeno pozvao građane RS na toleranciju i mir i poručio da će miting simpatizera vlasti "Srcem za Srpsku! Stop izdaji!” biti otkazan istog trenutka ukoliko se otkaže protest opozicije koji je zakazan pod nazivom “Oslobodimo Srpsku!”.

Uprkos međusobnim optužbama, ono što je zajedničko u izjavama predstavnika vlasti i opozicije jesu pozivi na mir i toleranciju tokom sutrašnjih skupova, koji se održavaju u istoj ulici, na udaljenosti od svega 1,6 kilometra.

Da bi se osigurala bezbednost i mir tokom sutrašnjih javnih skupova gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović doneo je Naredbu o privremenoj zabrani rada svih ugostiteljskih objekata i zabrani prodaje, kao i točenja alkoholnih pića na području grada Banjaluke od 00 do 20 časova.

Naredbom se privremeno zabranjuje prodaja i točenje alkoholnih pića, kako u ugostiteljskim, tako i u prodajnim objektima.

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić smatra da su tenzije zbog najavljenog skupa opozicije nepotrebno izazvane i uveren je da nereda neće biti.

On je poručio da Republika Srpska nije Dodikova.

A, kako kaže, ako nereda bude za to će biti odgovorna vlast.

Ministar policije Srpske Dragan Lukač, pak, tvrdi da policija Srpske raspolaže informacijama iz više izvora da u Banjaluku dolaze grupe i pojedinci "sa lošim namerama" iz Federacije BiH, Srbije i Hrvatske.

On je ponovio da na skupovima neće biti dozvoljena šetnja niti napuštanje prostora koji je za to predviđen, dok će za obezbedenje oba skupa biti angažovano oko 2.000 policajaca.

S druge strane ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Dragan Mektić tvrdi da nema nijednog obaveštajnog niti operativnog podatka da će na sutrašnje skupove doći neko sa strane da bi izazivao incidente, poput radikalnih grupa iz Srbije, Sarajeva, Bihaća ili Ukrajine.

Prema njegovim rečima od bezbedosnih struktura u Srbiji nisu dobijeni obaveštajni podaci koji bi ukazali na opasnost dolaska ljudi iz Srbije sa ciljem izazivanja incidenata, ali je prevenivno izdat nalog Graničnoj policiji BiH da pojača mere kontrole i odbije ulazak svakoga za koga postoje indicije da bi eventualno mogao da izazove nerede.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović pozvao je sve učesnike sutrašnjih okupljanja u Banjaluci da na miran i dostojanstven način iskažu svoje stavove i da ne ugrožavaju imovinu, objekte i druge građane, ali je izrazio zabrinutost zbog najava o mogućim incidentima.

Senator Republike Srpske Milivoje Ivanišević pozvao je političke aktere u Srpskoj da odlože mitinge i da sa Senatom razgovaraju za dobrobit svih.

Dugogodišnji izvestilac Evropskog parlamenta za BiH Doris Pak izjavila je za Tanjug da smatra da su demonstracije dobar način da se ukaže na ono što nije valjano urađeno, ali je istakla da je veoma bitno da tokom mitinga ne dođe ni do kakvog oblika nasilja, koje bi, prema njenim rečima moglo da bude izazvano "od strane drugih".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva