:

:

TV Most

clock

Novembar 09, 2017   12:05

0

225

Skot: SAD ne traže od Srbije da bira između EU i Rusije


- Međutim, pridruživanje EU nije samo pitanje usaglašavanja zakonodavstva, kako bi se ispunili zahtevi EU, to je i politički proces u kojem zemlja kandidat mora da ubedi članice EU da će svojim pridruživanjem doprineti EU zajednici, a to znači prihvatanje i sprovođenje zajedničkih vrednosti - rekao je Skot za Novi magazin.




Srbija će morati da bude potpuno posvećena EU, smatra ambasador SAD, uključujući i to da prihvati i sprovodi njenu zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, kako bi time okončala proces pridruživanja.



Prema njegovim rečima, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji u nedavnoj poseti Beogradu sugerisao je da što se Srbija brže bude kretala u tom procesu, biće uspešnija, a na pitanje da li se Hojtova poruka o "sedenju na dve stolice" odnosi na spoljnu politiku Srbije i uvođenje sankcija Rusiji, Skot kaže da to nije tako shvatio.



- Mislim da je Hojt bio prilično jasan, a nedavno je i dodatno objasnio svoj stav. Ali mi smo, kao i druge članice NATO, oduvek poštovali odluku Srbije o vojnoj neutralnosti i nameru da se ne priključuje NATO i niko u stvari i ne vrši pritisak na Srbiju da udje u NATO - rekao je Skot.



Srbija je u programu Partnerstvo za mir, dodaje on i kaže da SAD aktivno sarađuje sa Vojskom Srbije i da misle da je to pozitivna stvar, a da nemaju ni primedbi na to što Srbija takođe vojno sarađuje sa Rusijom na usavršavanju svoje vojske.



- Naš cilj je da osiguramo da Vojska Srbije bude maksimalno sposobna da se pridruži međunarodnim mirovnim operacijama, a to znači da imamo standarde koje primenjuju UN, EU, NATO - rekao je Skot.



Pohvale se ne primete, a kritike...



Nakon nekih kritika iz Vlade Srbije na njegove opaske, Skot kaže da svaki ambasador predstavlja svoju zemlju, kao i njene interese i stavove, ma gde da je postavljen i da je deo tog posla i uključivanje u trenutna dogadjanja koja utiču na bilateralne odnose, te da je njegov posao u Srbiji da prenosi poziciju SAD po pitanjima koja su od interesa za obe zemlje, kako bi se povećalo međusobno razumevanje i krenulo napred ka još bližim odnosima.



- I da, kada god odgovorim pozitivno na postavljeno pitanje, to biva skoro neprimećeno, međutim, kada iznesem iskrenu zabrinutost, moji komentari izazovu različite emocije u Srbiji. Ipak verujem da je svaka debata - dobra debata - smatra ambasador.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva