:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jun 18, 2018   07:46

0

118

Skoplje:Sedam policajaca povređeno,25 građana privedeno


Specijalna jedinica policija je prethodno šok-bombama i suzavcem rasterala učesnike nasilnog protesta.

Protest protiv makedonsko-grčkog dogovora o rešavanju spora oko naziva Makedonije, organizovan preko društvenih mreža, eskalirao je kada je deo demostranata koji su se okupili u centru Skoplja, ispred Sobranja Makedonije, počeo da baca kamenje i navijačke baklje, pokušavši da probije policijski kordon.

Mediji su preneli da su se pozivu navijačke grupe "Komiti" odazvali građani nezadovoljni dogovorom i politikom Vlade Zorana Zaeva, koji su uzvikivali da "ne daju ime Makedonije" i pevali patriotske pesme, tražeći i "Vešala za Zaeva".

Učesnici su nosili zastave Makedonije i Rusije, a tokom nereda se lider vanparlamentarne stranke "Jedinstvena Makedonija" Janko Bačev popeo na jedno od oklopnih policijskih vozila, podižući zastavu Rusije i nekadašnju zastavu Makedonije, sa "suncem iz Vergine".

Na protestu su bili i članovi rukovodstva male, nedavno osnovane stranke "Glas za Makedoniju" i predsednik udruženja "Svetski makedonski kongres" Todor Petrov.

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov su juče na pograničnom jezeru Prespi potpisali dogovor o rešavanju dvoipodecenijskog spora oko naziva i o strateškom partnerstvu dve susedne zemlje.

Tim dogovorom je predviđeno da Makedonija promeni ustavni naziv u "Republika Severna Makedonija", uz promenu Ustava i referendum, a da Grčka prestane da sprečava prijem Makedonije u NATO i otpočinjanje pregovora o pristupanju EU.

Sporazum čijem su potpisivanju prisustvovala dvojica premijera Zoran Zaev i Aleksis Cipras, pozdravile su EU, NATO, SAD i druge zemlje, među kojima i Rusija.


Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva