:

:

TV Most

clock

Maj 31, 2017   12:05

0

114

Skoplje, žestoka rasprava o programu i ministrima nove vlade

Poslanici VMRO uglavnom zameraju Zaevu da je obećao vladu od 20 ministara, a da ih prema predlogu 26, kao i da je ekspoze mandatara populistički, dok SDSM optužuje stranku Gruevskog da su za 11 godina na vlasti "napravili haos u državi, srušili mnoge vrednosti", kao i da su se članovi te stranke za to vreme enormno obogatili.

Osim o ekspozeu i predlogu članova nove vlade poslanici su se u raspravama često vraćali na 27. april i nasilje u parlamentu.

Ilija Dimovski iz VMRO-DPMNE je u svojoj diskusiji upozorio na, kako je rekao, provokacije predsednika Sobranja Talata Džaferija, koji u svom obraćanju poslanicima koristi albanski jezik, s napomenom da to po zakonu još nije dozvoljeno.

"Ako želite da u tom pravcu idu stvari, otvorićemo diskusiju o kršenju Ustava i Poslovnika", rekao je Dimovski, preneli su makedonski mediji.

Makedonski jezik je, za sada, jedini zvaniči jezik u toj država, a Albanci tzv. "tiranskom platformom" traže da albanski jezik bude drugi.

Prema Poslovniku o radu Sobranja, poslanici imaju mogućnost da u svom obraćanju koriste maternji jezik, ali ne i predsednik parlamenta, osim kada se obraća kao poslanik, što, međutim, Džaferi često zloupotrebljava.

Inače, poslanici imaju rok do ponoći da izglasaju program premijera Zaeva i članove njegovog kabineta.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva