:

:

TV Most

clock

Decembar 17, 2016   12:05

0

139

Skoplje: Pristalice VMRO-DPMNE treći dan ispred zgrade DIK

Ta komisija, koja je rapravu o poslednjem prigovoru Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) počela oko 13 časova, u 14.30 je napravila pazu kako bi došli članovi biračkog obora sa mesta na kome ta stranka smatra da je u nedelju bilo nepravilnosti prilikom glasanja.

Dok traje sednica Komisije, visoki funkcioneri VMRO DPMNE drže govore pred pristalicama u kojima DIK i opoziciju optužuju da želi da oduzme izbornu pobedu partiji Nikole Gruevskog.

U sali u kojoj se održava sednica DIK-a čuje se buka, uzvici i zvuci bubnjeva i zurli sa protesta ispred zgrade članova i simpatizere VMRO DPMNE, kao i petarde koje okupljeni bacaju.

Jedan od članova DIK-a Subhi Jakupi ocenio je da su uslovi u kojima radi to telo nenormalni.

"Umorni smo od pritisaka medija, od samog ambijenta ovde (u Komisiji), a o pritiski spolja da ne govorim. Ne postoje normalni uslovi za rad. Mi ovde niti dajemo, niti uzimamo mandate", rekao je Jakupi.

Na skupi ispred DIK-a čule su se i uvrede na račun lidera opozicionog SDSM-a Zoran Zaeva, a pritsalice VMRO DPMNE su na tranparentu poručili ambasadoru SAD Džesu Bejliju da se ne meša u unutrašnje poslove Makedonije. Oni su nosili i transparent na kome na engleskom jeziku piše: "Donalde Trampe, mi te volimo".

Tokom prethodna dva dana DIK je odbacio ostalih sedam prigovora albanske stranke Besa, i pet prigovora SDSM-a, dok je ta stranka povukla dva, od osam prigovora, koliko je podnela.

Prema preliminarnim rezultatima, VMRO DPMNE ima 51 mandat u parlamentu sa 120 poslanika, SDSM 49 mandata, albanska Demokratska unija za integraciju (DUI), koja je poslednjih osam godina bila u koaliciji sa VMRO DPMNE, ima 10 mandata, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri, a Demokratska partija Albanaca (DPA) dva.

Makedonski DIK ima devet članova, od kojih dve najveće stranke - SDSM i VMRO DPMNE, imaju po dva člana, dve albanske stranke DUI i DPA po jednog, dok su predsednik, zamenik i sekretar te komisije profesionalci.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva