:

:

TV Most

clock

Maj 06, 2015   12:05

0

114

Skoplje: Pozivi na nove proteste

"Dan je bio dug, ispunjen gnevom i pravdom. Policija je tukla, maltretirala i hapsila svoj narod, koristila vodene topove i pendreke. Danas smo doznali da smo svih ovih godina bili na pravoj strani. Da se izborimo za život! Svaki dan u 6! Vidimo se sutra!", poruka je koja se širi društvenim mrežama, preneli su makedonski mediji.

Plenum studenata, koji se priključio građanskom protestu, objavio je da je sinoć u čitaonicu "Braća Miladinovi" upala grupa od pedesetak policajaca i da su pretili studentima da će protiv svih njih biti podnete krivične prijave.

U sinoćnjem sukobu policije i demonstranata ispred zgrade Vlade Makedonije povređeno je ukupno 25 policajaca, a provladini mediji tvrde da su nasilje izazvali demonstranti po unapred utvrđenom scenariju opozicione SDSM-a.

Ipak, slike sa terena koju su mogli da vide svi prisutni je bila sasvim drugačija, navodi portal Plusinfo.

Većina makedonskih nevladinih medija o protestu kažu da je bio miran i nenasilan, sve dok policija, posle pristizanja pojačanja, nije započela brutalnu akciju za potiskivanje demonstranata u okolne ulice.

Za vreme ove akcije, navode, deo demonstranata je brutalno pretučen.

"Provladini mediji lažu da u akciji nisu bile korišćene šok bombe i vodeni topovi iako to može da se vidi i na fotografijama sa lica mesta", navode ti mediji.

Upotrebu suzavca i vodenih topova je potvrdio i Radio Slobodna Evropa i dodaje da su tokom protesta bila demolirana policijska vozila i da su paljeni kontejneri.

Tokom protesta demonstranti su uzvikujući "Ubice" i "Gotovi ste", tražili ostavke premijera Nikole Gruevskog, ministarke za unutrašnje poslove Gordane Jankulovske i cele vlade.

Demonstranti su zgradu vlade i policajce gađali jajima i kamenicama.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva