:

:

TV Most

clock

Maj 20, 2018   12:05

0

171

Skoplje ne odustaje od imena "Ilindenska Makedonija"


"Tim imenom pravimo potpuno razgraničenje sa regionom Makedonija u Grčkoj. Razganičenje po svakom aspektu", piše u saopštenju makedonske vlade.



Makedonska vlada je navela da je Ilindenski ustanak "zajednička borba multietničkog naroda za socijalna prava i slobode i nema nikakve teritorijalne aspiracije ni prema jednoj susednoj zemlji, uključujući i Grčku".



"To je ista borba i 1903. i 1944. godine", dodaje se u saopštenju makedonske vlade.



Makedonska vlada je poručila da će nastaviti pregovore sa grčkom vladom do pronalaženja konačnog rešenja za 25 godina dug spor oko imena.



"Nikada nismo bili bliže rešenju, a prijateljstvo dve zemlje i dva naroda nikada nije bilo veće. Uložićemo sve napre da izvučemo maksimum od ovog pozitivnog istorijskog momenta za dve države", navodi se u saopštenju makedonske vlade, prenela je agencija MIA.



Grčka vlada je sinoć, kako je konstatovala makedonska agencija, na indirektan način odbacila predlog makedonske strane da rešenje bude "Ilindenska Makedonija", izrazivši stav da saglasno predlozima medijatora UN Metjuja Nimica treba da se nađe ime koje će imati geografsku odrednicu.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva