:

:

TV Most

clock

Decembar 05, 2017   12:05

0

257

Školovanje romske dece na KiM


Osnovna škola “Vuk Karadžić” u Šilovu, u Gnjilanu ima romsko odeljenje  “Ivo Lola Ribar”, koje u privatnoj kući u kontinuitetu radi od 2000. godine. Obrazovanje u skromnim uslovima, od nultog do osmog razreda ove školske godine stiče 78-oro romske dece. Mnogi mladi Romi iz ovog odeljenja nastavili su školovanje, završili srednje škole, pa i fakultete.


Direktorka škole Tanja Aksić kaže da ima mladih Roma s ambicijom da nastave školovanje. Ima ih iz prethodnih gerenacija koji su završili i Medicinski fakultet.  


Ističe neophodnnost podrške školama nevladinog sektora,  međunarodnih organizacija na Kosovu, ali i kosovskih institucija. 


“U tom smislu, Departman za obrazovanje u opštini Gnjilane obezbeđuje deo ogrevnog drveta i 300 evra kirije vlasniku kuće u kojoj je smešteno romsko odeljenje”, kaže Aksićeva. 


U ovoj školskoj godini švajcarska organizacija Save the children finansirala je projekat “Prijateljstvom protiv nasilja”, koji podrazumeva veliki broj aktivnosti, uključujući i romsku decu. Koliko se mladi Romi u višim razredima trude da što više nauče, imaju li ambicije da nastave školovanje? Profesorka Marija Stanković odgovara potvrdno.


“U većini slučajeva imaju. Smatram da je od velike važnosti podrška roditelja za nastavak školovanja, koja, nažalost, često izostane”, kaže proferka Stanković.


Perica Jović, profesor tehnike i informatike smatra da uprkos skromnim uslovima, učenicima uspeva da prenese znanja koja su im neophodna za nastavak obrazovanja u srednjim školama građevinske i mašinske struke. 


Mladi Romi s kojima smo razgovarali planiraju da se upišu u srednje škole. Većina je zainteresovana za zanimanje građevinskog tehničara. 


Položaj romske zajednice na Kosovu je veoma težak, a posebno su izraženi ekonomsko-socijalni problemi, nezaposlenost i nerešeno stambeno pitanje. Predrasude, sterotipi i diskriminacija su takođe problemi sa kojima se Romi susreću. 


Ambasador misije OEBS na Kosovu Jan Bratu istakao je nedavno na okruglom stolu održanom povodom položaja Roma na Kosovu, da je školovanje ključ razvoja svake zajednice, pa i romske. Pozvao je kosovske institucije i donatore da podrže školovanje Roma. Prema Bratuovoj oceni, na taj način oni bi poboljšali svoje intelektualne sposobnosti, umesto što u najvećem broju slučajeva teže ka obavljanju fizičkih poslova, da bi prehranili sebe i svoje porodice.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva