:

:

TV Most

clock

Avgust 14, 2017   12:05

0

192

"Škola filmske magije 3" u Gračanici

Opšti cilj “Škole filmske magije” je integracija mladih u kulturne tokove pružanjem teorijskih znanja i praktičnih veština neophodnih za rad u filmskoj umetnosti i proizvodnji. Polaznici dobijaju priliku da na licu mesta saznaju kako je biti reditelj, glumac, scenarista ili producent.

“Škola filmske magije” je zamišljena kao sedmodnevna edukativna spona mladih i najsugestivnije umetnosti danas - filma. Tokom trajanja radionice biće obuhvaćene sve oblasti stvaralaštva na filmu (od scenarija, režije, kamere do montaže), gde će se učesnici tokom same škole imati priliku da učestvuju u snimanju kratkog filma.

Predavači su ugledni i ostvareni stvaraoci i autori koji svoja iskustva, znanja i veštine žele da prenesu novim generacijama na brz, moderan i elokventan način.

Iako je škola otvorena za sve bez obzira na godine primarnu ciljnu grupu čine srednjoškolci. To je uzrast koji je najotvoreniji za nova saznanja i to je doba kada se formiraju stavovi i mišljenja o “lepom”. Stoga, osim osnovne edukacije naša škola usmerena je i na fomiranje stavova i karaktera mladih, kao i njihove odnose prema pravim vrednostima, kaže se u saopštenju.

U okviru škole biće organizovani sedmodnevni kursevi iz raznih oblasti filmske industrije: filmske režije, glume, scenarija, filmske produkcije, kamere, montaže.

Radionica filmske režije obuhvata projekcije i analize domaćih i stranih filmova, usvajanje osnovnih pojmova filmske režije. Takođe, kurs obuhvata kratke vežbe u kojima će moći da primene naučeno. Cilj kursa je da upozna polaznike sa osnovama rediteljskog zanata, ali i da ih nauči da budu bolji gledaoci, te da produbi način na koji shvataju filmsku umetnost. Predavač Danilo Bećković.

Kurs glume bi obuhvatio upoznavanje sa metodama i načinom izučavanja ove umetnosti, kao i vežbe dikcije, pokreta i glume. Polaznici se upoznaju sa procesom pripremanja jedne predstave, tehnikama građenja lika i osnovnim tezama sistema Stanislavskog koji se najviše koristi u našoj umetničkoj pedagogiji. Ideja je da se tokom predavanja uvežba kratka jednočinka koju bi mladi glumci izveli na kraju kursa. Predavači Mihailo Laptošević, Slaviša ÄŒurović.

ÄŒasovi scenarija podrazumevaju gledanje i analizu filmova sa scenarističkog aspekta, objašnjavanje osnovnih principa savremene dramaturgije i tehnike pisanja filmskog scenarija. Tokom predavanja polaznici pišu kratkometražni scenario, na poslednjim časovima se čitaju i zajednički analiziraju radovi polaznika. Predavač Nemanja Lazić.

Na časovima produkcije se polaznici upoznaju sa procesom nastanka filma, a domaći i strani filmovi se analiziraju sa producentske tačke gledišta. Objašnjavaju se procesi razvijanja scenarija, predprodukcije, produkcije i distribucije filma, ali i organizacije filmskog snimanja. Polaznici izrađuju producentski paket za domaći film u skladu sa vrstom filma koji žele da produciraju, a zatim sa predavačem diskutuju i brane svoj izbor. Predavači Aleksandra Cvijetić, Andrijana Sofranić i Damjan Knežević.

Kurs kamere se sastoji od predavanja i praktičnog vežbanja koji uključuje upoznavanje sa načinom rada kamere, osnovama tehnike snimanja i upoznavanje sa osnovnim pravilima kompozicije. Filmovi se analiziraju sa tačke gledište snimatelja, uz precizna objašnjenja postupaka koji su korišćeni u pojedinim scenama. Polaznici će ono što su naučili na predavanjima moći da primene kroz kratke praktične vežbe koje snimaju tokom trajanja kursa. Predavač Bojana Andrić.

Kurs montaže obuhvata teorijska predavanja, upoznavanje softvera za montažu, kao i praktične vežbe. Polaznici uče osnovna pravila i pojmove filmskog jezika i filmske montaže. Domaći i strani filmovi se analiziraju sa montažerske tačke gledišta kao i razlike između različitih montažnih postupaka. Polaznici dobijaju priliku da izmontiraju kratke vežbe, koje se potom zajednički sa predavačem analiziraju. Predavač Vladimir Petrović, navedeno je u saopštenju.

Pokrovitelji "Škole filmske magije 3" su Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Ministarstvo kulture i informirasanja Vlade republike Srbije i Kancelarija za pitanja Zajednica.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva