Vesti
Skida se "Aleksandar Makedonski", "Prijateljstvo" još nije stiglo

12:05, 20.02.2018

|

Izvor: RTS

Makedonske vlasti skidaju table sa autoputa koji je donedavno nosio ime Aleksandra Makedonskog. Promena imena ustupak je vlade Zorana Zaeva grčkim vlastima pred ključnu fazu pregovora o imenu. Ime antičkog vladara biće skinuto i sa skopskog aerodroma.


Počelo je skidanje tabli sa imenom "Aleksandra Makedonskog" sa autoputa koji od Skoplja vodi ka graničnom prelazu Tabanovce, javljaju mediji u Skoplju.
Table sa novim imenom ove saobraćajnice, "Prijateljstvo" još nisu stigle.Brisanje imena antičkog vladara predstavlja pozitivan signal Skoplja pred nastavak pregovora sa Atinom oko budućeg imena Makedonije. Obe strane, grčka i makedonska nadaju se da će 27 godina dug problem biti rešen do jula, kako bi nedugo zatim Makedonija bila primljena u članstvo NATO saveza.Osim sa autoputa, ime Aleksandra Makedonskog biće uklonjeno i sa skopskog aerodroma, koji će se ubuduće zvati "Međunarodni aerodrom Skoplje".Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rešenje oko naziva Makedonije. Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime severne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je posle proglašenja nezavisnosti 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.
 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design