:

:

TV Most

clock

Februar 20, 2018   12:05

0

187

Skida se "Aleksandar Makedonski", "Prijateljstvo" još nije stiglo


Počelo je skidanje tabli sa imenom "Aleksandra Makedonskog" sa autoputa koji od Skoplja vodi ka graničnom prelazu Tabanovce, javljaju mediji u Skoplju.




Table sa novim imenom ove saobraćajnice, "Prijateljstvo" još nisu stigle.



Brisanje imena antičkog vladara predstavlja pozitivan signal Skoplja pred nastavak pregovora sa Atinom oko budućeg imena Makedonije. Obe strane, grčka i makedonska nadaju se da će 27 godina dug problem biti rešen do jula, kako bi nedugo zatim Makedonija bila primljena u članstvo NATO saveza.



Osim sa autoputa, ime Aleksandra Makedonskog biće uklonjeno i sa skopskog aerodroma, koji će se ubuduće zvati "Međunarodni aerodrom Skoplje".



Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rešenje oko naziva Makedonije. Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime severne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.



Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je posle proglašenja nezavisnosti 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva