:

:

TV Most

clock

Mart 23, 2015   11:14

0

126

Situacija u školama izmiče kontroli

Janković je rekla da u školama ima zaposlenih kojima je plata umanjena zbog učešća u štrajku, ali je procenat smanjenja različit i iznosi od četiri od 33 odsto.

Ona je Tanjugu rekla da su škole članice dva sindikata danas obustavile rad, da je 100 škola sigurno obustavilo rad, ali da još nema potpune podatke koliko je škola u blokadi.

Prema njenim rečima, moguća su četiri scenarija na terenu: neke škole su potpuno obustavile nastavu, drugima zvoni na 30 minuta, ima škola gde časovi traju 45 minuta, ali predavači koji štrajkuju izlaze posle pola sata, dok u ostatku škola časovi traju 45 minuta, koliko su i nastavnici u učionici.

"Situacija polako izmiče kontroli", rekla je Janković i kritikovala Ministarstvo da je umenjenjem zarada onima koji štrajkuju "aboliralo sebe".

Ona je nezadovoljna što je Ministarstvo "uperilo prst" u sindikate tvrdeći da su jedini krivci za to što se dešava po školama.

Janković je navela da deo zaposlenih u školama u Kruševcu, Čačku, nisu dobili zaradu, jer direktori nisu potpisali smanjenje plate. Takvih je, kako tvrdi, četiri do pet škola.

Sindikat radnika u prosveti Srbije i Unija sindikata prosvetnih radnika pozvali su članstvo da danas obustave rad, zbog smanjene zarade za februar.

Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je da se sa prosvetarima koji i dalje štrajkuju ne može voditi dijalog jer su njihovi zahtevi mimo zakona.

On je pozvao prosvetne radnike da se informišu o posledicama štrajka koji traje duže od zakonom propisanog roka.

Štrajk u prosveti počeo je 17. novembra prošle godine. Polovinom februara dva sindikata, Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", potpisali su sa Ministarstvom prosvete Poseban kolektivni ugovor i Sporazum o prekidu štrajka.

Unija sindikata i SRPS nisu potpisali ta dokumenta i dalje su u štrajku.

Na poziv Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije, škole članice te dve asocijacije danas su obustavile rad ili su u zakonskom štrajku, sa časovima od 30 minuta.

Od 53 škole na području Moravičkog okruga 30 ustanova je u potpunoj obustavi rada, potvrdila je Tanjugu Slađana Mijatović iz tamošnje Školske uprave.

U sedam škola traje 30 minuta, a u 16 obrazovnih ustanova nema obustave rada, rekla je Mijatović.

"U Čačku u 19 škola nema nastave, dok šest obrazovnih ustanova ne štrajkuje. U Gornjem Milanovcu osam škola je potpuno obustavilo rad, dok u dve nema štrajka", precizirala je Mijatović.

Kada su u pitanju Lučani, tri škole su u potpunoj obustavi rada, dok u četiri nema štrajka. U Ivanjici u sedam obrazovnih ustanova časovi traju 30 minuta, a u četiri se nastava odvija normalno, istakla je ona.

U Kragujevcu je 12 osnovnih i srednjih škola obustavilo rad u prvoj smeni, rečeno je Tanjugu u školskoj upravi i u Uniji sindikata prosvetnih radnika.

"Rad je obustavilo sedam osnovnih i pet srednjih škola", rekao je načelnik Školske uprave Radojko Damjanović i naveo da Kragujevac ima 22 osnovne i osam srednjih škola.

I predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika u Kragujevcu Milan Jevtić potvrdio je da 12 škola danas ne radi.

On je dodao da će večeras biti održan sastanak gradskog odbora Unije, na kojem će se razmatrati plan aktivnosti u narednom periodu.

U Zlatiborskom okrugu danas je štrajk radikalizovalo devet od dvadeset škola koje su u štrajku, izjavio je načelnik Školske uprave Užice Milenko Nikolić.

"Nastava je potpuno obustavljena u tri osnovne škole u Priboju, zatim u Medicinskoj školi u Užicu, Mašinskoj u Priboju, Gimnaziji u Novoj Varoši i u školi "Sveti Ahilije" u Arilju. Deo nastavnika je obustavio nastavu u Užičkoj gimnaziji i Tehničkoj školi u Novoj Varoši", rekao je Nikolić Tanjugu.

Nikolić je istakao da su svi prosvetari koji štrajkuju dobili umanjene februarske plate, osim nastavnika u Gimnaziji u Požegi, koji su ostali bez plate.

"Direktor požeške Gimnazije nije dostavio obračun o umanjenju plata pravdajući se da su nastavnici kroz vannastavne aktivnosti na Gimfestu nadoknadili propuštene časove", rekao je Nikolić.

U Užicu je za 13 sati zakazana protestna šetnja prosvetara.

Tri škole u Nišu su obustavile rad u prepodnevnoj smeni, rekao je danas Tanjugu načelnik Školske uprave Živomir Jovanović.

Nastave nema u Gimnaziji "Bora Stanković", Gimnaziji "Svetozar Marković" i u Umetničkoj školi, rekao je Jovanović.

U ostalim školama u Nišavskom, Topličkom i Pirotskom okrugu nastava se drži i časovi su ili skraćeni na 30 minuta ili su regularni u trajanju od 45 minuta, napomenuo je on.

Niški prosvetari najavili su protest ispred sedištva Školske uprave.

Od 52 osnovne i srednje škole u Pomoravlju, Resavi i Levču nijedna danas nije u potpunom štrajku, a pet je u zakonskom, izjavio je danas Tanjugu načelnik Školske uprave za Pomoravski okrug u Jagodini Života Starčević.

U gimnazijama u Jagodini i Ćupriji profesori su podeljeni, jedni su u potpunom štrajku a drugi rade, dodao je Starčević.

Osnovne i srednje škole u Pomoravskom okrugu pohađa 24.600 učenika a u njima je zaposleno 3.400 nastavnika.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva