:

:

TV Most

clock

Januar 23, 2015   18:09

0

213

Situacija u Lipljanu trenutno mirna ali krhka

Vrlo često se dešavaju provokacije a poslednja u nizu je i nedavno ispisivanje „UÄŒK“ grafita na crkvi u Lipljanu.

„Ispisani grafiti na crkvi i to na najveći pravoslavni praznik Božić, predstavlja još jedan od dokaza da srpska zajednica nije dobro došla na ovim prostorima i da ne može u miru da proslavi svoj najveći praznik, praznik mira, ljubavi i pomirenja među ljudima. Grafiti su izazvali paniku i uznemirenost među Srbima , koji su shvatili da ih komšije Albanci tom porukom opominju da su nepoželjni u tom gradu“, naglasio je Lazić.

U Lipljanu trenutno živi oko 1000 Srba, koji su nastanjeni oko pravoslavne crkve, a nekada je u ovom gradu bilo većinski srpsko stanovništvo.

U ovoj opštini, kao i u ostalim na Kosovu i Metohiji jedan od vodećih problema jeste nezaposlenost.

„Rešenje nezaposlenosti u našoj opštini vidim u poljoprivredi i maloj privredi, jer mi u našoj opštini imamo dosta obradivog zemljišta. Nadam se da će odeljenje Poljoprivrednog fakulteta, koje je otvoreno u Lapljem Selu i laboratorija koja će uskoro biti otvorena, znatno pomoći našem stanovništvu u ispitivanju i utvrđivanju pravilnog tretiranja zemljišta. Ono što je, takođe jako bitno, jeste da su mnogi mladi ljudi zainteresovani za bavljenje ovom delatnošću i mi ćemo im, svakako koliko smo god u mogućnosti, pomoći“, naglasio je Lazić i dodao da u saradnji sa Kancelarijom za KiM ova opština svake godine sprovodi projekat, kojim pomažu stanovništvo koje se bavi poljoprivredom neophodnom mehanizacijom.

Na teritoriji opštine Lipljan, od nedavno, postoji i Zemljoradnička zadruga u kojoj meštani mogu dobiti neophodne savete i iznajmiti neophodne mašine za obradu zemljišta.

Kada je obrazovanje u ovoj opštini u pitanju, Lazić naglašava, da iako su školsku godinu neke škole na teritoriji opštine Lipljan započele uz zakašnjenje ili bez električne energije, sada se nastava odvija bez ikakvih problema.

Privremeni organ opštine Lipljan se trudi da pomogne i socijalno ugroženom stanovništvu uz pomoć Centra za socijalni rad. Svake godine ova opština dodeljuje ljudima koji za to ispunjavaju uslove i kojima je to preko potrebno, građevinski materijala za obnovu i izgradnju kuća.

Izvor: Radio Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva