:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2017   12:05

0

110

Situacija na Zapadnom Balkanu krhka, ali će put u EU biti potvrđen

Han je time na konferenciji za novinare odgovorio na pitanje agencije Beta kako ocenjuje činjenicu da su šefovi država ili vlada stavili Zapadni Balkan na dnevni red zasedanja 9. i 10. marta pošto je zaključeno da je u tom regionu došlo do pogoršavanja i zabrinjavajuće situacije.

Evropski komesar za proširenje je rekao da smatra da je to veoma dobro i ukazao da će visoka predstavnica EU Federika Mogerini iduće nedelje posetiti Srbiju i još neke zapadnobalkanske zemlje.

- To je veoma dobar znak o povećanom zanimanju evropske porodice za Zapadni Balkan i to je povoljno - ocenio je Han.

- Ipak, odlučeno je da se pitanja Zapadnog Balkana stave na dnevni red Evropskog saveta da bi se povećala svest o regionu i tamošnjoj situaciji, jer svi mi moramo biti svesni toga da je tamo situacija i dalje krhka - dodao je.

Han je kazao da su "svi pozvani da pruže doprinos perspektivi regiona, a ne da se uvek gleda unazad”. On je podvukao da "ono što ljudi, mladi ljudi žele da vide jesu bolji životni uslovi, pomirenje, mogućnost da ostanu u regionu, a ne da budu prisiljeni da se iseljavaju".

- S tim u vezi, svi ovi napori, uključujući otvaranje poglavlja u pregovorima o članstvu, doprineće da se ide napred u evropsku integraciju - dodao je.

Han je podvukao da zato smatra da je "bitno da Zapadni Balkan bude na dnevnom redu (zasedanja lidera EU)" dodajući da će "samo nedelju dana potom premijeri zemalja regiona biti okupljeni najverovatnije u Sarajevu s ciljem da razmotre sva pitanja".

Prema njegovim rečima, svako mora dobro da razmisli o tome "koliko je tamošnja situacija uzdrmana i šta je nužno, šta se mora učiniti i gde je nužno državničko delovanje i političko rukovođenje".

Još poglavlja ove godine

Han je izrazio uverenje da će tokom ove godine zasigurno biti otvorena dalja polavlja.

- Mogu garantovati da će EU dati rezultate kada Srbija daje rezultate. Predizborna kampanja u Srbiji ne sme voditi ka obustavi rada na reformama, već je neophodno dati nove impusle - poručio je on.

Potpredsednik malteške vlade, zemlje koja predsedava EU, Luiz Grek rekao je da danas EU šalje pozitivan signal da i pored brojnih izazova nastavlja sa procesom proširenja.

On je, na konferenciji za štampu, izrazio zadovoljstvo što je otvoreno poglavlje 20 koje se tiče preduzetništva, ali i otvoreno i privremeno zatvoreno poglavlje 26 koje se tiče kulture i obrazovanja.

„To su dva važna poglavlja čije će efekte osetiti građani“, uveren je Grek.

Kazao je da je EU otvaranjem poglavlja pokazala da se nastavlja pozitivan trend u pregovorima i istakao da je, s druge strane, Srbija pokazala da želi da nastavi odličnim sprovođenjem reformi.

Grek je čestitao Srbiji na postignutom napretku i izrazio nadu da će reformska agenda biti nastavljena.

Srbija ozbiljno radi na reformama

Han je kazao da je činjenica da je održana druga međuvladina konferencija u samo dva meseca dokaz da Srbija ozbiljno radi na reformama.

On je pohvalio Srbiju i njen pregovarački tim za otvaranje osam i zatvaranje dva poglavlja u pristupnom procesu.

Podsetio je da se Srbija obavezala za napredak u oblasti vladavine prava i normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Otvaranje daljih poglavlja, prema njegovim rečima, pokazuje da je perpsketiva Srbije da pristupi Uniji ozbilja, a da se, kada je reč o obrazovanju i preduzetničkoj politici može već uvrstiti medju članice.

Ukazao je na dobru saradnju EU i Srbija u oblasti obrazovanja, što omogućava studentima da, reko programa Erasmus plus studiraju u Uniji i obratno, a preduzetnici da dobiju sredstva iz za to predviđenih fondova.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva