:

:

TV Most

clock

Oktobar 30, 2015   12:05

0

128

Sistem protivgradne zaštite u dosta lošem stanju

"I tehnička oprema i kapaciteti u ljudstvu i radarski sistemi, sve je to u dosta lošem stanju", rekao je Nikolić novinarima u Kragujevcu, gde je na sednici saveta Šumadijskog okruga govorio o modalitetima saradnje sa lokalnim samoupravama i njihovim mogućnostima pomoći kako bi sistem odbrane od grada bio što uspešniji.

Nikolić je podsetio da je sistem protivgradne zaštite odnedavno opet u nadležnosti RHMZ i naveo da je sezona odbrane od grada završena, a da je od opreme ostalo oko 5.000 raketa.

Optimalna potrebna količina je oko 20.000 raketa, dodao je on.

"Broj raketa je relativni mali, treba prilično sredstava da bi se sistem doveo na nulto stanje i počeo da radi punim kapacitetom, kao i da radarski sistemi budu ispravni. To je naš zadatak u narednom periodu", rekao je Nikolić i podsetio da nova sezona odbrane od grada počinje 15. aprila 2016. godine.

Pored opreme, naveo je, potrebno je i više ljudi.

"U ovom momentu nedostaje 55 odsto kapaciteta visokostručne spreme i dosta ljudi srednje stručne spreme. Najavljena je racionalizacija zaposlenih, videćemo kako ćemo da se snalazimo", rekao je Nikolić.

Direktor RHMZ je na sastanku govorio i o tome nov zakon o odbrani od grada omogućava da se lokalne samouprave, kako je rekao, legalno uključe u modalitete pomoći, pre svega kada je reč o protivgradnim stanicama na svojoj teritoriji.

"Lokalne samouprave mogu da pomognu u izgradnji i održavanju protivgradnih stanica, angažovanju strelaca i eventualno da obezbede sredstva za dodatne rakete za svoje područje", rekao je Nikolić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva