Vesti
Širom Srbije dočekana Srpska nova godina

10:52, 14.01.2018

|

Izvor: RTS

Beograđani su Srpsku novu godinu dočekali uz veliki vatromet ispred Hrama Svetog Save, kao i uz koncerte na otvorenom ispred zgrade opštine Zvezdara.


Tanjug (Sava Radovanović)


U Beogradu je Srpska nova godina obeležena velikim vatrometom ispred Hrama Svetog Save, a jedini organizovani doček je ispred opštine Zvezdara.
U Novom Sadu na više od 20 lokacija organizovani su koncerti. Veliki broj programa bio je besplatan za posetioce.Doček je organizovan i na Gradskom trgu u Čačku, uz Dejana Petrovića i Big bend orkestar.Organizovani su dočeci i u Nišu, Jagodini, Somboru i drugim gradovima.Za Srpsku novu godinu u crkvama se organizuje praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine. Po običajnom kalendaru, tokom noći se ne spava. Običaj je da se u toku noći služi vruća rakija, vino i krofne.Pravoslavna nova godina u našem narodu se naziva i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti. U domovima je u susret prazniku porodica na okupu. Trpeza je bogata, uz neizostavnu prazničnu pečenicu.Prazničnu čestitku po običaju upućuju najmlađi rečima: "Čestitam Vam Novo leto, što imate da vam je sretno. Što nemate Bog će dati, da vas uvek sreća prati".Srpska pravoslavna crkva 1. januara po julijanskom kalendaru slavi spomen u čast Isusa Hrista i Svetog Vasilija, odakle i naziv za julijansku Novu godinu – Vasilica.
 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design