:

:

TV Most

clock

Jul 23, 2017   12:05

0

179

Sirijski grad Idlib pod kontrolom ekstremista

To se desilo dva dana posle stupanja na snagu prekida vatre kojim su okončane jednonedeljne intenzivne borbe između te dve grupe, s jedne strane uticajne pobunjeničke grupe Ahrar el Šam i koalicije Tahrir el Šam koju predvodi bivši ogranak Al Kaide u Siriji, ranije zvan Front el Nusra.

Grupu Tahrir el Šam kontroliše grupa Fateh el Šam ranije poznata pod imenom front El Nusra, pre nego što se front preimenovao i zvanično objavio da nije više ogranak Al Kaide u Siriji.

U sukobima dve grupe poginulo je najmanje 92 ljudi, među kojima 15 civila, navela je Opservatorija. Sada se pobunjenička grupa Ahrar el Šam povukla iz Idliba i Tahrir el Šam kontroliše grad i njegovu upravu, rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman za Frans pres.

Stotine pobunjeničkih boraca napustilo je grad u desetinama vozila u pravcu juga provincije Idlib, rekao je Rahman i doda da je grupa Tahrir el Šam postavila barikade širom grada.

Te dve grupe su bile saveznici i zajedno su se borile i isterale trupe vlade predsednika Bašara el Asada iz provincije Idlib. Između dve strane su, međutim, već mesecima rasle tenzije. Grupa Tahrir el Šam koju međunarodna zajednica označava kao terorističku, počela je da strahuje da postoji plan da je izbace iz Idliba.

Ekstremisti su zauzeli Idlib, simbolični glavni grad istoimene provincije pošto su u poslednjih 48 sati zauzeli više od 30 gradova ili naselja širom provincije, navela je Opservatorija za ljudska prava.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva