:

:

TV Most

clock

Februar 18, 2018   12:05

0

198

Sirijska vojska ulazi u Afrin



Kurdski zvaničnik Badran Džija Kurd rekao je da će sirijska vojska ući u Afrin u naredna dva dana.



Dodao je da će vojnici biti postavljeni duž granice Sirije sa Turskom, prenosi Rojters.



Sporazum ukazuje na sve kompleksniju situaciju na severu Sirije gde su kurdske grupe, sirijska vlada, pobunjenici, Turska, Sjedinjene Američke Države i Rusija zapleteni u složenu mrežu neprijateljstava i savezništva, navodi britanska agencija.



Kompleksni odnos između vlade u Damasku i sirijskih Kurda, koji ponaosob drže pod svojom kontrolom veću teritoriju od bilo koje druge strane u sukobu, biće, kako se dodaje, značajan element u određivanju budućeg kursa konflikta.



Kurdske Jednice za zaštitu naroda (JPG) koja je dobila oružje od SAD, osvojila je delove severne Sirije od ekstremista Islamske države i ima viziju budućnosti zemlje koja je u suprotnosti od one koju ima Damask, navodi Rojters.



Međutim, podseća se da, iako SAD imaju vojno prisustvo u mnogo većem delu Sirije, a JPG i njeni saveznici kontrolišu krajnji istok, Vašington nije dao podršku toj kurdskoj oružanoj grupi u Afrinu.



Tokom višegodišnjeg rata u Siriji, vlada u Damasku uglavnom je izbegavala direktan sukob sa Kurdima i obe strane su povremeno ukazivale da je moguć dugoročni sporazum, ali do toga nije došlo, a predsednik Bašar al Asad želi da povrati kontrolu nad celom zemljom, napominje agencija.



Kurdski zvaničnik kaže da je sporazum postignut sa Damaskom čisto vojne prirode i da nisu napravljeni politički dogovori.



"Kada je reč o političkim i administrativnim pitanjima u regionu, oni će biti dogovoreni sa Damaskom u kasnijim fazama i u direktnim pregovorima", rekao je Džija Kurd, ukazujući na to da ima i glasova koji se protive sporazumu.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva