:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Januar 17, 2017   12:05

0

207

Širi izbor za nagradu "Nikola Milošević"

Na ovogodišnji konkurs stiglo je 44 naslova, što govori ne samo o bogatoj i plodnoj ovogodišnjoj produkciji knjiga iz oblasti teorije i filozofije, nego i o reputaciji koju uživa ova nagrada u našoj javnosti.

Nakon razmatranja prispelih radova, žiri, koji i ove godine radi u sastavu: akademik Slobodan Grubačić, prof. dr Milo Lompar i prof. dr Dragan Prole (predsednik), u širi izbor naslova koji konkurišu za ovogodišnju nagradu "Nikola Milošević" uvrstio je knjige: Kornelija Kvasa "Granice realizma", u izdanju Zavoda za udžbenike, Mirka Zurovca "Ideja estetike", u izdanju Službenog glasnika, Vladimira Milisavljevića "Kada su ljudi nicali iz zemlje", u izdanju Fedona, Zorice Tomić „Knjiga o ćutanju", u izdanju Čigoja štampe, Maje Cvijetić "Teška slika: Megalopolis američkog i srpskog romana", u izdanju Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković", Milosava Tešića "Pevanje i mera", u izdanju Službenog glasnika, Ivana Vukovića "Platon i Kant: Saveti za dobar život", u izdanju Izdavačke knjižarnice Zorana Stojanovića, Petra Bojanića "O institucionalnom delovanju", u izdanju Akademske knjige i Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

U širi izbor su i knjige Aleksandre V. Jovanović "Dinamika pripovednog prostora" u izdanju Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", Nebojše Grubora "Kant i zasnivanje moderne estetike", u izdanju Draslar partnera, Jelene Pilipović "Ka lepoti", u izdanju Akademske knjige i Nebojše Lazića "Vreme i prostor u Zlatnom runu Borislava Pekića", u izdanju Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković".

"Zanimljivo je da ove godine imamo više radova o estetici nego ranije, okrećemo se temama koje su vezane za lepo i za fenomene umetnosti. Imamo takođe i nekoliko radova koji se bave istraživanjem fenomena intelektualca i njegovim položajem u društvu. Zanimljivo je, takođe, da ima nekoliko naslova koji se bave postkolonijalnim studijama. Kao i ranijih godina i ove godine imamo i po neku žanrovsku novinu, svežinu u izdavačkoj ponudi u oblasti filozofije, estetike, teorije književnosti i umetnosti", izjavio je, nakon sednice, predsednik žirija, profesor dr Dragan Prole.

Početkom iduće nedelje biće poznati naslovi knjiga koje su ušle u uži izbor za ovogodišnju nagradu "Nikola Milošević".

Odluku o petnaestom dobitniku nagrade za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije žiri će doneti na javnom zasedanju 27. januara. Nagrada će biti uručena 9. februara, na Dan Radio Beograda 2.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva